Transakcijska analiza: kako naša ego stanja utječu na komunikaciju s drugima?

Kata Jozović
Inkubator izvrsnosti • 07. stu. 2022. 11:02
Transakcijska analiza: kako naša ego stanja utječu na komunikaciju s drugima?

Transakcijska analiza je psihoterapijski pravac koji nam pomaže razumjeti sebe i ljude koji nas okružuju. U nastavku otkrij kako nam tri ego stanja (Roditelj, Odrasli i Dijete) iz kojih najčešće komuniciramo, mogu olakšati i/ili otežati odnose i što možemo učiniti.

U sklopu online edukacije Komunikacijske vještine, dipl. psihologinja Kristina Bačkonja iz Centra Budi svoj i jedna od predavačica na edukaciji, donosi izvrstan članak o Transakcijskoj analizi.

Nastanak Transakcijske analize

Transakcijska analiza (TA) je psihoterapijski pravac koji je osmislio Eric Berne 1968. godine. Njegova ideja je bila da se naša ličnost može objasniti kroz 3 ego stanja: Dijete, Roditelj, Odrasli, kao i da sve naše transakcije u komunikaciji idu iz nekog od ovih ego stanja. Ta nas ego stanja vode u više ili manje konstruktivnom smjeru.

Tri ego stanja

Tri ego stanja (Dijete, Roditelj, Odrasli), nam zapravo govore jesu li naše trenutne misli, osjećaji i ponašanja kopija roditeljskih, naš povratak u djetinjstvo ili su pak adekvatni u trenutnoj situaciji. Što to točno znači?

Nekada ste se sigurno našli u situaciji kada ste se osjećali, mislili i ponašali kao kada ste bili dijete, iako ste sada već debelo zašli u odraslu dob.

Ako ste primjerice na poslu i šef vas prozove jeste li odradili jedan zadatak (a vi ste zaista zaboravili), u tom trenutku možete se opet osjećati kao kada vas je profesor u školi prozvao da donesete zadaću koju niste imali. Tada se možete zacrvenjeti, početi zamuckivati i opravdavati se zašto niste odradili zadatak. Drugim riječima, vaša reakcija je identična onoj kada ste imali 10 godina. To znači da ste nastupili iz ego stanja Dijete.

Vaš je šef možda u tom trenutku bio u svom ego stanju Roditelja: njegova prozivka i geste koje je pritom koristio mogu biti identične gesti i komunikaciji koju je imao njegov tata kada je provjeravao njega i braću jesu li odradili sve zadatke u kući. Reakcija Odraslog u ovoj situaciji sigurno ne bi bila crvenjenje i opravdavanje. Odrasli bi zaključio da nije odradio zadatak, da je zaboravio, ispričao bi se i potom odradio zadatak u novom roku.

Iako ovaj primjer zvuči kao da je reakcija Odraslog jedina ispravna i poželjna u svim situacijama, to nije tako.

Često nam je Odrasli neophodan da bismo mogli adekvatno komunicirati s drugim odraslim ljudima, no nekada je poželjno opet imati 10 godina ili kopirati naše roditelje. U slučaju tri ego stanja: sve ovisi o kontekstu.

Dijete – Roditelj

Uzmimo za primjer da ste s djetetom (pravim) u parku. Dijete se želi igrati lovice s vama ili pak želi da se skupa ljuljate. Vjerujem da bi djetetu (a i vama) moglo biti puno zabavnije ako oslobodite svoje Dijete da se poigra.

Ako se uživite u ulogu djeteta i zaista igrate lovice kao da vam je opet 7 godina, svi će uživati. Ali ako igrate lovice iz Roditelja koji će vidjeti sve potencijalne prijetnje na koje bi se vaše pravo dijete moglo spotaknuti i pasti, tada više nije zabavno.

Vaše pravo dijete će za igru uvijek više voljeti vaše pozitivno slobodno Dijete.

Pozitivno i negativno Dijete

Znači li da je uvijek potrebno osloboditi Dijete u sebi? Apsolutno ne. Postoji razlika između pozitivno i negativno slobodnog Djeteta.

Dijete (ego stanje) se nekada ne ponaša lijepo. Baš kao i prava djeca. Nekada po gradu vozi 100 km/h, unatoč ograničenju i činjenici da time riskira svoj i/ili tuđe živote.

To negativno slobodno Dijete može biti jako egocentrično, ne uvažavati druge i misliti samo na sebe. Takve reakcije zapravo nisu poželjne i u odrasloj dobi mogu uzrokovati velike probleme u odnosu s drugima.

U odnosu s nadređenima poželjno je naše pozitivno adaptirano Dijete. Ono će se adaptirati i poslušati zahtjeve svog šefa, u slučaju da su ti zahtjevi u redu. Pozitivno adaptirano dijete će i čekati svoj red na blagajni, kod liječnika i slično. Negativno adaptirano Dijete će poslušati sve, čak i u situaciji kada mu autoritet želi nauditi.

Ono će se povući i pokoriti. U slučaju da je odrasla osoba žrtva zlostavljanja i dopušta da se netko nad njim iživljava, postoji velika vjerojatnost da je u stanju negativno adaptiranog i preposlušnog Djeteta.

Preposlušni možemo biti i kada primjerice naš partner izabere film u kinu koji mi nikako ne želimo gledati, ali šutimo. Prevelika poslušnost zapravo nije dobra za nas.

Pozitivan i negativan Roditelj

Kada smo bolesni ili tužni, naš partner nas može njegovati baš kao što su nas nekada njegovali roditelji. Ako nam partner kuha juhu i topli čaj, pokriva nas dekom i provjerava imamo li temperaturu, postoji velika vjerojatnost da nastupa iz stanja pozitivnog njegujućeg Roditelja. On nam treba kada smo bolesni, kada nam je teško, kada nas treba ohrabriti i bodriti.

Druga medalja ovog njegovanja je kada je ono pretjerano i nekonstruktivno.

Primjerice, ako se naša dobra prijateljica jako udebljala, a mi joj nosimo čokoladu i tješimo je da izgleda super (iako smo svjesni da to nije dobro za nju), tada smo u negativnom njegujućem Roditelju.

Ako preuzimamo sve poslovne obaveze od svojih podređenih, štedeći njih i dopuštajući im da ne rade ništa, opet smo u negativnom njegujućem Roditelju. Ova pozicija ponekada može biti jako iscrpljujuća za osobu.

Osoba koja daje dobre, konstruktivne kritike sigurno je u pozitivnom kritičkom Roditelju. Ona služi kao orijentir, ograničava ono što nije u redu i usmjerava. No taj kritičar nekada to može činiti i neprimjereno, udarajući na nečiji identitet, vrijeđajući ili pak osuđujući druge. To je negativni kritički Roditelj.

Ako prezrivo pogledamo kolegicu u uredu koja je upravo napuhala veliki balon od žvakaće gume, vjerojatno smo u negativnom kritičkom Roditelju, a ona u Djetetu.

Dijete-Roditelj-Odrasli

Ako smo primjetili da se kolegica upisala u isto vrijeme za godišnji odmor kada i mi, možemo je otići „tužiti“ šefu i podmetnuti joj klip (negativno slobodno Dijete).

Možemo otići kod kolegice i prozvati je kuda je gledala kada se upisavala i zašto opet svima radi probleme (negativni kritički Roditelj).

A možemo i jednostavno otići do nje, reći da smo primjetili da se upisala u isto vrijeme i provjeriti je li to slučajno ili joj je važno da baš u to vrijeme ide na godišnji (Odrasli).

Odrasli će reagirati adekvatno u tom trenutku, neće zaključivati bez informacija i pretpostavljati bez provjere. On se isto može naljutiti, ali ta je ljutnja adekvatna u toj situaciji, ona ne traje dugo i usmjerava se na rješenje problema.

Transakcijska analiza za zdrave odnose

Poznavanje ego stanja i reakcija iz njih u međuljudskim odnosima može znatno olakšati komunikaciju s drugim ljudima. Kada prepoznamo svoje reakcije i sklonost da „upadnemo“ u određeno ego stanje, lakše ćemo se iz istoga izvući.

S druge strane, kada prepoznamo te stvari i kod drugih ljudi, možemo ujedno i testirati koja naša reakcija (ili promjena reakcije) će izazvati promjenu i kod njih.

Transakcijska analiza zaista nudi jednostavan alat kako bismo život učinili lakšim. Na nama je naučiti rukovati njime.

Kristina Bačkonja, Centar Budi svoj

_______________________________________________________________________

Ako želiš naučiti više o osnovama Transakcijske analize, otkriti svoj komunikacijski stil, prepoznati neverbalnu komunikaciju, asertivno komunicirati i prepoznati svoj jezik i jezike ljubavi drugih i još puno toga, na pravom si mjestu.

Prijavi se na online edukaciju Komunikacijske vještine koja ti donosi 12 najvažnijih tema iz područja komunikacijskih vještina.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.