Osobni razvoj i zašto je važan?

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 09. tra. 2022. 09:20
Osobni razvoj i zašto je važan?

Za naknadno učenje nikad nije prekasno – ali ni prerano, dakle, uvijek je “krajnje” vrijeme. 

Raphael M. Bonelli

Želiš uložiti u sebe, a ne znaš otkud krenuti? U moru različitih izvora koji nude brza rješenja i još brža razočaranja nije lako pronaći nešto što zaista pomaže. 

Svi želimo biti sretni i ostvareni ljudi.

No, kojim putem krenuti i zašto je osobni razvoj važan? 

Ako želiš saznati odgovor na ovo uvijek aktualno pitanje, nastavi čitati. 

Odgovornost za vlastiti život

Za početak, valja naglasiti kako čarobnog rješenja za osobni rast nema. Tu moć imaš samo ti. 

Kako bi učinio/la prvi korak ka osobnom razvoju potrebno je osvijestiti odgovornost koju imaš za vlastiti život. Hm, teške riječi, znam. Većina nas žrtva je krivih uvjerenja kako sami nemamo veliki utjecaj na vlastiti život. Pasivno ga promatramo kako prolazi. Ponekad se požalimo. Nedovoljno da nešto i učinimo. 

No, je li to zaista tako? 

Naravno, ne polazimo svi s iste točke niti rastemo u istim uvjetima. Zajedničko je, međutim, da imamo priliku promijeniti život i uložiti u sebe. Bez obzira na trenutne uvjete ili nedostatnost formalnog obrazovanja, imaš priliku promijeniti sebe. Kako bi napredovao/la možeš se dodatno obrazovati i uložiti u stjecanje novih znanja i vještina. Ponekad će to zahtijevati određena odricanja, žrtvu i gotovo uvijek – strpljenje. Jer ništa ne ide preko noći. 

Pisali smo o jednom od najvećih junaka osobne odgovornosti – Viktoru Franklu. Njegov primjer ti može poslužiti kao polazna motivacija za osobni rast. Posebno u današnje vrijeme kada odgovornost postaje dio sjećanja na neka prošla, sretnija vremena i kada smo je skloni prebacivati na druge.

Dakle, potrebno je preuzeti odgovornost i napraviti prvi korak.

Vještine potrebne za ispunjen život

Preuzimanjem odgovornosti za vlastiti život, dolazimo do drugog koraka – osobnog razvoja. 

Osobni razvoj je cjeloživotni proces koji ti pomaže uspješno postaviti životne ciljeve i usvajanjem različitih znanja i vještina ispuniti svoj puni potencijal. Istraživanja su pokazala kako neprestan rad na sebi uvelike doprinosi uspjehu i životnom zadovoljstvu.

Osobni razvoj, osim novih znanja, uključuje i usavršavanje postojećih vještina u svrhu osobnog napretka. Neke od najvažnijih vještina potrebnih za ispunjen život su: 

Osobni razvoj – cjeloživotno učenje

Kako ti osobni razvoj pomaže?

  • Osobnu viziju čini jasnijom – pomaže ti definirati osobnu misiju i životne ciljeve. Kada otkriješ svoje “zašto” život postaje bolji. Istraživanja pokazuju da kada krenemo tražiti svoju svrhu, kada se pitamo zašto, potičemo rad limbičkog sustava koji je zaslužan za naše emocije i djelovanje.
  • Poboljšava postojeće vještine – učenje i osobni rast obilježja su osobnog razvoja. Učenjem i usavršavanjem vještina prevladavaš životne izazove kroz dodatno obrazovanje. Istraživanja su pokazala da cjeloživotno učenje pozitivno utječe na tvoj osobni i profesionalni razvoj te pomaže povećati samopouzdanje.
  • Pomaže ti otkriti i ostvariti tvoj puni potencijal rezultat učenja i usavršavanja vještina je otkrivanje skrivenog potencijala koji cijelo vrijeme leži u tebi. Kroz osobni razvoj naučit ćeš pomicati vlastite granice i istraživati nove stvari što će ti otvoriti nove mogućnosti za rast.
  • Potiče motivaciju i stvara zadovoljstvo – osobni razvoj ti omogućuje da preuzmeš kontrolu nad vlastitim životom. Osjećaš se sigurnije i motiviranije. Istraživanja pokazuju da kada na motivaciju gledaš kao stvar unutarnje kontrole onda tvoja produktivnost raste, ostvaruješ bolje odnose i zadovoljniji si vlastitim životom.

Ključna riječ rada na sebi je učenje. A krajnji ishod – postati najbolja verzija sebe. 

Izvrsnost – vrijedni cilj osobnog razvoja?

U srži ljudskog bića nalazimo želju za vlastitim napretkom. Prirodno je, dakle, težiti da postanemo najbolja verzija sebe. 

Što je izvrsnost i u kakvoj je vezi s osobnim razvojem?

Ljudi na izvrsnost gledaju kao nedostižni cilj koji je rezerviran samo za rijetke ili nadarene pojedince. Međutim, izvrsnost je potencijal svojstven svakom pojedincu. On je, ipak, slobodom i odgovornošću u mogućnosti taj potencijal ostvariti.

Osobni razvoj dugotrajan je i zahtjevan proces. Srećom, donosi brojne dobrobiti za svakoga tko se odluči uložiti u sebe. Tražiti nova znanja, vještine i alate koji su znanstveno potvrđeni i djelotvorni tvoja je osobna odgovornost. Svatko od nas je autentičan i neponovljiv. Vrijeme je da tako i živiš. 

Riječima velikog dr. Torrea: “Nema dostojanstvenog i velikog života ako se na sebe ne uzme veliki izazov. Štoviše, bez preuzimanja velikog izazova ne može se čak ni propasti niti promašiti život, nego tek puko životariti.” 

____________________________________________________________________________________________________________________________

Jesi li spreman/a na najveći izazov do sada? Pridruži nam se na edukaciji “Akademija osobnog razvoja” i napravi najbolje ulaganje u životu – ulaganje u sebe. Krajnje je vrijeme. 

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.