Milton model: možemo li NLP jezikom manipulirati drugima?

Kata Jozović
Inkubator izvrsnosti • 13. lip. 2023. 12:31
Milton model: možemo li NLP jezikom manipulirati drugima?

Naša predavačica Matea Jukić, mag.logoped, NLP pract. i cert. medijatorica, u novom blogu otkriva što je Milton model, kada jezik može biti sredstvo utjecajnosti, a kada manipulacije.

Milton Erickson bio je poznati američki psihijatar i psiholog specijaliziran za kliničku hipnozu i obiteljsku terapiju te osnivač Američkog društva za kliničku hipnozu. 

Specifičnost njegovog rada prepoznali su i osnivači NLP-a (Neurolingvističkog programiranja) Richard Bandler i John Grinder te kreirali model korištenja određenih pretpostavki i hipnotičkih jezičnih obrazaca u radu s klijentima koji se i danas koristi u različite svrhe.

M.Erickson (1901.-1980.) 

NLP: svjesna i nesvjesna komunikacija

Osnovna podjela komunikacije je na verbalnu i neverbalnu.

Način na koji koristimo jezik uvelike utječe na naše vlastite emocije i stanje, no isto tako i na naše komunikacijske ishode. 

 Čak 93% naše komunikacije čini neverbalna komunikacija koja je najčešće nesvjesna.

Prisjetimo se koliko puta obraćamo pažnju na sadržaj onoga što govorimo pri tome potpuno zanemarujući način na koji to činimo.

Nesvjesni um pretražuje sjećanja i može pristupiti mislima i idejama koje su nam prije bile nedostupne na svjesnoj razini. 

Erickson je vjerovao kako je samo dio naše komunikacije svjestan i polazeći iz te pretpostavke način na koji je koristio jezik, verbalno i neverbalno, odličan je primjer strateške uporabe jezika za promjenu stanja uma. 

Milton model: hipnotički jezični obrasci

Milton model danas se naziva i „jezikom političara“, no njegovo je korištenje puno šire. 

Hipnotički jezični obrasci su:

  • pretpostavke postojanja
  • pretpostavke svjesnosti i nužnosti (mogućnosti), 
  • temporalne pretpostavke
  • inkluzivne i ekskluzivne pretpostavke

Sve te pretpostavke možemo čuti u različitim marketinškim kampanjama, obraćanju roditelja djeci, profesora učenicima, liječnicima svojim pacijentima te u gotovo svakoj komunikaciji koja uključuje rad s ljudima.

Primjeri navedenih pretpostavki:

  • PRETPOSTAVKA POSTOJANJA

Upišite originalni NLP!

  • PRETPOSTAVKA SVJESNOSTI

Nemoj slušati zvukove izvana!

  • PRETPOSTAVKA NUŽNOSTI/MOGUĆNOSTI

Pitam se koliko brzo ćeš svladati Milton model?

Koliko ćeš se zadovoljnije osjećati kada to shvatiš?

  • TEMPORALNA PRETPOSTAVKA

Nakon što napišeš zadaću, biraj hoćeš li u kino ili na sladoled.

  • INKLUZIVNE I EKSLUZIVNE PRETPOSTAVKE

Želite li pauzu od 15 ili 20 minuta?

Milton model: manipulacija, sloboda ili hipnoza?

Sve navedene pretpostavke ostavljaju nam mogućnosti izbora i slobode, no je li izbor zaista stvaran? 

Ako zaposlenik ima zakonsko pravo na pauzu od 30 minuta, a poslodavac mu nudi izbor između pauze koja će trajati 15 ili 20 minuta je li mu on ponudio stvaran izbor ili mu ga je zapravo uskratio? 

Jednako tako, ako djetetu kažete da nakon što napiše domaću zadaću može birati želi li kino ili sladoled, ima li dijete pravo izbora želi li napisati zadaću?

Pretpostavka nužnosti (mogućnosti) pretpostavlja da će osoba svakako nešto učiniti (na primjer svladati Milton model) ili da će se osjećati na određeni način (zadovoljno), a jezičnom igrom sugovornik zamagljuje tu stvarnost. 

Pretpostavku postojanja najčešće susrećemo u marketingu i prodaji gdje se za reklamiranje određenih proizvoda u sjeni pretpostavlja da su drugi proizvodi manje vrijedni od onoga kojeg mi reklamiramo. Ako u ovom slučaju prodajemo originalan NLP trening, onda je naglašena neizgovorena pretpostavka kako postoji i NLP koji nije originalan. 

Je li moralno ispravno koristiti Milton model?

Kada osoba čuje pojmove poput programiranja uma, manipulacije i hipnoze može imati odbojnost prema njima jer se sve navedeno zaista može koristiti i u negativne svrhe.

 Sigurno svi imamo iskustvo različitih poziva gdje nam se želi prodati određeni proizvod na način koji nam ne odgovara, možda su nam pojedine reklame odbojne, vjerojatno nam i govor političara nije najdraži. 

Naš jezik ima ogromnu moć i kao što ga možemo koristiti u negativne ili neprihvatljive svrhe za naš ili društveni sustav vrijednosti, jednako tako ga možemo koristiti i u dobre svrhe.

Za kvalitetnije obraćanje svojoj publici, u radu s našim klijentima, odgoju djece ili učenika, reklamiranju naših proizvoda i usluga koji zaista vrijede. Ako tako razmišljamo, moralne dvojbe ne bi trebalo biti.

Ne budi manipulator, prepoznaj manipulaciju!

Odlična stvar koju nam omogućuje poznavanje različitih jezičnih modela, jednako tako i Milton modela, upravo je činjenica da možemo prepoznate one koji žele jezik koristiti u svrhu manipulacije u komunikaciji. Prepoznavajući takve sugovornike sami ćemo lakše preusmjeriti tijek razgovora, znat ćemo koje pitanje postaviti kako bismo brže i efikasnije postigli svoje komunikacijske ciljeve, razotkrit ćemo neistine i jezična iskrivljavanja. 

Što je tvoja motivacija? Što te pokreće? Iskrena i dobronamjerna intrinzična motivacija dovest će te tamo gdje trebaš biti.

M. Erickson: „Najvažnija stvar u promjeni ljudskog ponašanja je motivacija osobe.”

I za kraj: Sada nemoj slušati zvukove izvana. 😊

Ako želiš naučiti više o Milton modelu, NLP tehnikama i strategijama koje će ti pomoći ostaviti pozitivan utjecaj u privatnim i poslovnim odnosima, prijavi se na cjelodnevnu edukaciju Najbolje od NLP-a sa Sašom Tenodijem ili pogledaj snimku webinara NLP Strategije i tehnike.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.