FEMM: Što je informirani izbor i kako je on povezan s tvojim zdravljem?

admin
Inkubator izvrsnosti • 06. svi. 2021. 09:21
FEMM: Što je informirani izbor i kako je on povezan s tvojim zdravljem?

Žene koje su smatrale da veću kontrolu nad njihovim životima imaju drugi, nego li one same, osjećale su se ugroženo. Prepoznale su u tome potrebu da se bore za vlastita prava. Preuzele su kontrolu. Kako se to kasnije odvijalo i koji je smisao feminističkog pokreta danas, tema je za sebe o kojoj nećemo sada pisati.

Naša će tema danas biti područje ženskog života u kojem one svoje povjerenje predaju u ruke stručnjaka jer im manjka znanja da bi same donosile informirane odluke. Svi mi stručnjacima prepuštamo brigu o vlastitome zdravlju. Pri tome se osjećamo u najmanju ruku ranjivo, osjetljivo jer oni imaju veću kontrolu od nas. Je li to uistinu tako? Ne bi li liječnici trebali biti naši suradnici? Nismo li pozvani i mi preuzeti aktivnu ulogu skrbi o vlastitom zdravlju?

Pravo na informirani izbor

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznaje informirani izbor kao načelo na temelju kojeg se ostvaruju međunarodna ljudska prava. Takav stav prepoznaje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe na kojemu bi se trebala temeljiti sva ljudska prava, a koje pretpostavlja da je čovjek sposoban djelovati usmjereno određenom cilju, svjestan posljedica vlastitog ponašanja i sposoban preuzeti punu odgovornost za svoje postupke u skladu s time.

Informirani izbor definira se kao voljna, dobro razmotrena odluka koju pojedinac donosi na temelju mogućnosti, informacija i razumijevanja. Liječnici nam nude mogućnosti i informacije koje obično ne razumijemo najbolje, a rijetko su u mogućnosti objašnjavati nam sve što se događa da bismo mogli razumjeti jer bi to oduzelo puno vremena.

Tada budemo prepušteni na milost i nemilost Google-u i mnoštvu nepouzdanih informacija, pa navučemo na sebe strahove i na kraju budemo uvjereni da liječnici nemaju pojma. Oni, koji su uložili godine učenja da bi nam mogli pomoći.

Izvor: FEMM Croatia Facebook stranica

FEMM posreduje između liječnika i pacijentica

Kako bi omogućili kvalitetniju komunikaciju liječnika – prvenstveno ginekologa – i žena, znanstvenici iz Čilea osmislili su program pod nazivom Fertility Education and Medical Management – FEMM. FEMM se sastoji od tri komponente – edukacija (u skupini ili pojedinačno), interaktivna mobilna aplikacija i dodatna edukacija liječnika.

Edukacija je namijenjena svim ženama od pubertetske dobi do menopauze. Sastoji se od četiri lekcije kroz koje žene uče razumijeti način na koji njihovo tijelo funkcionira te kako prepoznati hormonalne i druge prirodne pokazatelje zdravlja. Besplatna FEMM Aplikacija pomaže im pratiti vlastito zdravstveno stanje i postići određene ciljeve povezane s reproduktivnim zdravljem pa i trudnoćom – neovisno o tome radi li se o postizanju ili izbjegavanju trudnoće.

Dodatna edukacija liječnika pruža uvid u najnovije rezultate istraživanja, korištenje preciznih medicinskih testiranja i tretmana temeljenih na reproduktivnoj endokrinologiji.

Svrha FEMMa je pružanje najkvalitetnije moguće zdravstvene usluge svakoj ženi te osnaživanje svake žene da ostvari svoje pravo na informirani izbor i postane aktivni sudionik skrbi o vlastitome zdravlju.

Autor: Lea Potočar
Izvor: Mimladi.hr

_______________________________________________________________________________________

Hvala ti na čitanju i hvala što nas pratiš. Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.