Što ako ne vidim smisao u svom poslu?

Valentino Findrik
Inkubator izvrsnosti • 20. sij. 2023. 16:54
Što ako ne vidim smisao u svom poslu?

Ako si savršeno sretan/a s poslom koji radiš, nikad te ništa ne muči, uživaš u svemu što radiš, u svemu vidiš smisao i baš nikad ne razmišljaš o tome da želiš nešto promijeniti, onda ovo možda nije članak za tebe. No ako ipak barem donekle imaš problema s nečim od toga, nastavi čitati. Donosimo ti neke strategije kako prepoznati je li posao koji radiš doista za tebe i kako ga učiniti smislenijim.

Smisao života i posao

Na blogu smo već pisali o tome što je smisao života i kako ga pronaći, a pisali smo i opasnosti burnouta, koji često može biti posljedica krize smisla. Smisao života izravno je povezan s osjećajem životnog zadovoljstva. To posebno vrijedi kad se radi o poslu koji radiš. Rad je jedna od velike tri logoterapijske kategorije vrijednosti. Tome pripadaju sve tvoje sposobnosti i sve što činiš sa sobom i oko sebe, pa tako i posao koji radiš.

Što ako ti se čini da tvoj posao nema smisla, to jest da se ne osjećaš povezan/a s onim što radiš i ne osjećaš u tome nikakvo zadovoljstvo? Znači li to da je vrijeme da pronađeš drugi posao? Možda. Ali možda ipak postoje neke stvari na koje ne obraćaš pažnju a u kojima se “krije” smisao, ili stvari na koje možeš utjecati i tako svoj posao učiniti smislenijim.

Istraživanja nam pokazuju da postoje barem tri stvari koje doprinose osjećaju smisla života na poslu, a to su:

  • primjena sposobnosti
  • oblikovanje radnog mjesta
  • percepcija posla

Čovjek nema što pitati, on je taj koga život pita, onaj koji životu treba odgovarati, koji treba biti odgovoran za život.

– Viktor Frankl, Liječnik i duša

1. Smisao i primjena vlastitih sposobnosti

Nije čudo da posao koji radimo utječe na naš osjećaj smisla života i na naše zadovoljstvo životom. Bilo da svoj posao radiš samo za plaću, bilo da radiš posao u kojem možeš najbolje ostvariti svoje sposobnosti ili iskreno vjeruješ u misiju i viziju firme za koju radiš, u svoj posao “ulažeš” ogroman dio (možda čak i većinu) svog vremena. Zato je sasvim logično da će ono što se događa u tom okviru više ili manje utjecati na ostatale sfere tvog života. Naravno, svi imamo neki “posao iz snova” ili možda nešto što osjećamo svojim “pozivom” – posao za koji mislimo da savršeno odgovara našoj osobi i našim sposobnostima. Istraživanja pokazuju sve veći interes za otkrivanje svog poziva i posla iz snova, što najbolje pokazuje ubrzan rast industrije poslovnog savjetovanja (Duffy & Dik, 2013).

U razmišljanju o tome što bi bio idealan posao za tebe može ti pomoći naš članak o metodi ikigai. No osim traganja za idealnim poslom, moguće je da se i na svom postojećem radnom mjestu možeš  barem donekle približiti idealu. Prema nekim istraživanjima, iskustvu smisla na radnom mjestu doprinose oni zadaci i aktivnosti koje ti pomažu da maksimalno koristiš svoje snage i istaknute sposobnosti (Dik i sur., 2014). Za početak, razmisli o tome:

  1. Koje su moje istaknute sposobnosti?
  2. Postoje li u mom poslu zadaci gdje ih mogu primijeniti?
  3. Kako da u tim zadacima postanem još bolji/a?

2. Smisao i oblikovanje radnog mjesta

Na osjećaj smisla na radnom mjestu utječe i mogućnost sudjelovanja u oblikovanju posla. Oblikovanje posla obuhvaća sav proces stvaranja i prilagodbe opisa posla, uvjeta na radnom mjestu i postavljanja poslovnih ciljeva. Istraživanja pokazuju da radnici koji mogu barem donekle utjecati na način na koji će ostvariti zadatke i/li utjecati na oblikovanje poslovnih ciljeva i rokova, imaju snažniji osjećaj smisla na radnom mjestu (Wrzesniewski i Dutton, 2001).

Naravno, mogućnost oblikovanja posla ovisi o više toga: područje djelatnosti, veličina tvrtke, organizacijska struktura, opis posla itd. No u većina poslova postoje barem neki dijelovi gdje je moguće “pregovaranje” i suradnja između radnika i nadređenog u definiranju posla. Ako imaš priliku utjecati na to kako ćeš realizirati određeni zadatak ili koliko ćeš vremena za to imati, puno ćeš se više osobno povezati s tim zadatkom i imat ćeš veći osjećaj osobne odgovornosti za njega. Logoterapijski gledano, osjećaj odgovornosti jedan je od najsigurnijih čimbenika za snažan osjećaj smisla u životu.

3. Smisao i percepcija posla

No što ako ništa ne možemo promijeniti u poslu koji radimo? Ni tada stvari nisu posve izgubljene. Riječima Viktora Frankla, “čovjeku se može oduzeti sve, ali jedno ne: krajnja ljudska sloboda izbor vlastitog stajališta neovisno o okolnostima, izbor vlastitog puta.” To znači da čak i onda kada ne možeš ništa promijeniti i ne možeš izbjeći možda neki problem, gubitak ili patnju s kojom se moraš suočiti, život i dalje ima smisla. To vrijedi i za posao koji radiš.

Zapravo ponajveći utjecaj na iskustvo smisla na radnom mjestu ima percepcija vlastite uloge u radnom sustavu. Nedavno su to potvrdila istraživanja s čistačima i pomoćnim osobljem u zdravstvenim ustanovama. Pokazalo se da se čistači mogu podijeliti u dvije skupine: 1) one koji sebe vide samo kao čistače i 2) one koji sebe doživljavaju kao dio zdravstvenog tima. Iako su svi oni radili gotovo identične poslove, čistači iz druge skupine bili su zadovoljniji svojim poslom, bili su više su u kontaktu s liječničkim osobljem i pacijentima te su očekivano imali snažniji osjećaj smisla u životu (Berg, Dutton i Wrzensniewski, 2013). To je zato što su se mogli poistovjetiti s misijom bolnice i u svojim zadacima vidjeti svrhovitu povezanost s njom.

Dakle, ako imaš osjećaj da posao koji radiš nema smisla, a ne možeš ili ne želiš ga promijeniti, razmisli možeš li utjecati na ta tri ključna čimbenika. Za početak, možeš se preispitati:

  1. Imaš li prostor i uvjete da primijeniš svoje posebne sposobnosti?
  2. Možeš li na neki način sudjelovati u oblikovanju svog radnog mjesta i opisa posla?
  3. Koliko si povezan s misijom tvrtke/poslodavca i kako toj misiji doprinosiš svojim radom?

______________________________________________________________________________________

Želiš naučiti više o smislu života i kako primijeniti logoterapijske ideje i metode u svakodnevici? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Logoterapija: traganje za smislom i otkrij logoterapijske tehnike, testove i vježbe koji ti mogu pomoći da osiguraš svoju dozu smisla u privatnom i poslovnom životu.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.