Što ako ne vidim smisao u svom poslu?
Što ako ne vidim smisao u svom poslu?

Ako si savršeno sretan/a s poslom koji radiš, nikad te ništa ne muči, uživaš u svemu što radiš, u svemu vidiš smisao i baš nikad ne razmišljaš o tome da želiš nešto promijeniti, onda ovo možda nije članak za tebe. No ako ipak barem donekle imaš problema s nečim od toga, nastavi čitati. Donosimo ti neke strategije kako prepoznati je li posao koji radiš doista za tebe i kako ga učiniti smislenijim.

Smisao života i posao

Na blogu smo već pisali o tome što je smisao života i kako ga pronaći, a pisali smo i opasnosti burnouta, koji često može biti posljedica krize smisla. Smisao života izravno je povezan s osjećajem životnog zadovoljstva. To posebno vrijedi kad se radi o poslu koji radiš. Rad je jedna od velike tri logoterapijske kategorije vrijednosti. Tome pripadaju sve tvoje sposobnosti i sve što činiš sa sobom i oko sebe, pa tako i posao koji radiš.

Što ako ti se čini da posao koji radiš nema smisla? Ili konkretnije, da nema smisla za tebe, to jest da se ne osjećaš povezano s onim što radiš i ne osjećaš u tome nikakvo zadovoljstvo? Znači li to da je vrijeme da pronađeš drugi posao? Možda. Ali možda ipak postoje neke stvari na koje možeš utjecati da za sebe poboljšaš uvjete posla koji trenutno radiš.

Istraživanja nam pokazuju da postoje barem tri stvari koje doprinose osjećaju smisla života na poslu, a to su:

  • primjena sposobnosti
  • oblikovanje radnog mjesta
  • percepcija posla

Čovjek nema što pitati, on je taj koga život pita, onaj koji životu treba odgovarati, koji treba biti odgovoran za život.

– Viktor Frankl, Liječnik i duša

1. Smisao i primjena vlastitih sposobnosti

Nije čudo da posao koji radimo utječe na naš osjećaj smisla života i na naše zadovoljstvo životom. Bilo da svoj posao radiš samo za plaću, bilo da radiš posao u kojem možeš najbolje ostvariti svoje sposobnosti ili iskreno vjeruješ u misiju i viziju firme za koju radiš, u svoj posao “ulažeš” ogroman dio (možda čak i većinu) svog vremena. Zato je sasvim logično da će ono što se događa u tom okviru više ili manje utjecati na ostatale sfere tvog života. Naravno, svi imamo neki “posao iz snova” ili možda nešto što osjećamo svojim “pozivom” – posao za koji mislimo da savršeno odgovara našoj osobi i našim sposobnostima. Istraživanja pokazuju sve veći interes za otkrivanje svog poziva i posla iz snova, što najbolje pokazuje ubrzan rast industrije poslovnog savjetovanja (Duffy & Dik, 2013).

U razmišljanju o tome što bi bio idealan posao za tebe može ti pomoći naš članak o metodi ikigai. No osim traganja za idealnim poslom, moguće je da se i na svom postojećem radnom mjestu možeš  barem donekle približiti idealu. Prema nekim istraživanjima, iskustvu smisla na radnom mjestu doprinose oni zadaci i aktivnosti koje ti pomažu da maksimalno koristiš svoje snage i istaknute sposobnosti (Dik i sur., 2014). Za početak, razmisli o tome:

  1. Koje su moje istaknute sposobnosti?
  2. Postoje li u mom poslu zadaci gdje ih mogu primijeniti?
  3. Kako da u tim zadacima postanem još bolji/a?

2. Smisao i oblikovanje radnog mjesta

Na osjećaj smisla na radnom mjestu utječe i mogućnost sudjelovanja u oblikovanju posla. Oblikovanje posla obuhvaća sav proces stvaranja i prilagodbe opisa posla, uvjeta na radnom mjestu i postavljanja poslovnih ciljeva. Istraživanja pokazuju da radnici koji mogu barem donekle utjecati na način na koji će ostvariti zadatke i/li utjecati na oblikovanje poslovnih ciljeva i rokova, imaju snažniji osjećaj smisla na radnom mjestu (Wrzesniewski i Dutton, 2001).

Naravno, mogućnost oblikovanja posla ovisi o više toga: područje djelatnosti, veličina tvrtke, organizacijska struktura, opis posla itd. No u većina poslova postoje barem neki dijelovi gdje je moguće “pregovaranje” i suradnja između radnika i nadređenog u definiranju posla. Ako imaš priliku utjecati na to kako ćeš realizirati određeni zadatak ili koliko ćeš vremena za to imati, puno ćeš se više osobno povezati s tim zadatkom i imat ćeš veći osjećaj osobne odgovornosti za njega. Logoterapijski gledano, osjećaj odgovornosti jedan je od najsigurnijih čimbenika za snažan osjećaj smisla u životu.

3. Smisao i percepcija posla

No što ako ništa ne možemo promijeniti u poslu koji radimo? Ni tada stvari nisu posve izgubljene. Riječima Viktora Frankla, “čovjeku se može oduzeti sve, ali jedno ne: krajnja ljudska sloboda izbor vlastitog stajališta neovisno o okolnostima, izbor vlastitog puta.” To znači da čak i onda kada ne možeš ništa promijeniti i ne možeš izbjeći možda neki problem, gubitak ili patnju s kojom se moraš suočiti, život i dalje ima smisla. To vrijedi i za posao koji radiš.

Zapravo ponajveći utjecaj na iskustvo smisla na radnom mjestu ima percepcija vlastite uloge u radnom sustavu. Nedavno su to potvrdila istraživanja s čistačima i pomoćnim osobljem u zdravstvenim ustanovama. Pokazalo se da se čistači mogu podijeliti u dvije skupine: 1) one koji sebe vide samo kao čistače i 2) one koji sebe doživljavaju kao dio zdravstvenog tima. Iako su svi oni radili gotovo identične poslove, čistači iz druge skupine bili su zadovoljniji svojim poslom, bili su više su u kontaktu s liječničkim osobljem i pacijentima te su očekivano imali snažniji osjećaj smisla u životu (Berg, Dutton i Wrzensniewski, 2013). To je zato što su se mogli poistovjetiti s misijom bolnice i u svojim zadacima vidjeti svrhovitu povezanost s njom.

______________________________________________________________________________________

Želiš znati više o tome kako primijeniti logoterapijske ideje i metode u svakodnevici? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Logoterapija: traganje za smislom i otkrij logoterapijske tehnike, testove i vježbe koji ti mogu pomoći da osiguraš svoju dozu smisla u privatnom i poslovnom životu.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
SVJETSKI SAVEZ MLADIH JUGOISTOČNA EUROPA

Davora Zbiljskog 28, 10 000 Zagreb

Ured: Vlaška 31, 10 000 Zagreb

OIB: 50632350819


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR0923400091511095361

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Fiksni tečaj konverzije: 1€ = 7,53450kn
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2023.