Ikigai: koja je moja misija?

Kata Jozović
Inkubator izvrsnosti • 01. tra. 2021. 11:08
Ikigai: koja je moja misija?

Koliko si puta započeo/la s ostvarenjem dugoročnih ciljeva i onda odustao/la? Ideja ili projekt u koji si vjerovao/la nakon nekog vremena više nisu imali smisla? Možda još nisi pronašao/la svoj Ikigai. 

Ikigai potječe od japanske riječi IKI (život) i GAI (svrha). Riječ je nastala na otoku Okinawa na kojem živi najveći broj stogodišnjaka, a označava tajnu dugog, vitalnog i sretnog života. 

Ikigai se nalazi u središtu 4 stvari

Da bi pronašao/la svoj Ikigai moraš odgovoriti na ova četiri pitanja:

  • Što je to što volim? 
  • Je li to potrebno svijetu?
  • Jesam li u tome dobar/la? 
  • Mogu li od toga i živjeti? 

Imam dobro plaćen posao, ali nisam sretan čovjek. Zašto?

Ako radiš nešto za što si plaćen, ide ti dobro i svijetu je potrebno, ali ne voliš to što radiš – borit ćeš se s osjećajem praznine.

Ako radiš nešto što voliš, što je svijetu potrebno, ali ti ne ide dobro – borit ćeš se s osjećajem nedostatnosti i većinu vremena biti pod stresom. 

Da bi pronašao/la svoj Ikigai moraš pronaći ono što zadovoljava sve točke, da je to ono: što voliš, što je svijetu potrebnu, u čemu si dobar/a i od čega možeš živjeti.

Čovjekove pokretačke snage mogu se podijeliti na dvije strane: stranu energičnosti i stranu otvorenosti za druge, tj. stranu susretljivosti.

Energična strana usmjerena je na profit, posao koji donosi zaradu. Energičnost traži korist od tvojih ideja i praktičnost svega što radiš za osobnu dobit.

Susretljiva strana usmjerena je na pomoć drugima, solidarnost, empatičnost i rad koji te ispunjava, a od kojeg nužno ne ostvaruješ veliku zaradu. 

Je li moj Ikigai u novcu?

Istraživanje provedeno na milenijalcima pokazalo je da 80% njih kao životni cilj navode financijski uspjeh.

Nema ništa loše u tome da posao koji radiš i voliš donosi zaradu, ali zarada nije temeljni kapital tvoje dugoročne sreće. Tvoj Ikigai treba uključivati to da radiš posao od kojeg možeš živjeti, ali Ikigai ne možeš pronaći bez drugih faktora.

Možda se već dogodila situacija u kojoj možeš birati između bolje plaćenog posla koji te ne bi činio sretnom osobom i manje plaćenog posla s kojim bi se osjećao/la ispunjeno. Iako odluka nije lagana, važno je da težiš onome što će te dugoročno ispunjavati i omogućiti ti da pronađeš svoj Ikigai. 

Što čini dobar život?

Istraživanje Harvard Study of Adult Development provodilo se dugih 75 godina tijekom kojih se pratilo živote 724 muškaraca. Muškarci su bili podijeljeni u dvije skupine. Prvoj skupini pripadali su muškarci koji su pohađali drugu godinu na Sveučilištu Harvard. Drugoj skupini pripadali su dječaci iz jednog od najsiromašnijih naselja u Bostonu.

Cilj istraživanja bilo je pokazati što je to što čini dobar i sretan život – bogatstvo i vrhunsko obrazovanje ili međuljudski odnosi?

Pokazalo se da su kvalitetni i dobri odnosi ključ naše sreće i zdravlja.

Bit odnosa nije kvantiteta nego kvaliteta. Osobe koje održavaju kvalitetne odnose s drugima su sretnije, zdravije, otpornije na stres i žive duže. 

Pokazalo se i da su ljudi koji nisu ostvarili kvalitetne odnose, usamljeni i manje sretni. Primjećuje se raniji pad psihofizičkog zdravlja u srednjoj životnoj dobi zato što izostaju odnosi koji doprinose osjećaju sigurnosti i sreće.

Kako bi tvoj život bio ispunjeniji promisli:

  • Što je to što voliš raditi?
  • Što ti ide dobro?
  • Što te pokreće i motivira?
  • Što drugi prepoznaju u tebi – koje su tvoje kvalitete?
  • Kako gradiš kvalitetne odnose?

Trebaš pomoć kako bi naučio/ više o otkrivanju vlastite svrhe ?

Naš tim stručnjaka pomoći će ti na putu osobnog razvoja. Prijavi se na online BESPLATAN WEBINAR Otkrij svoju autentičnost. Osvijesti svoju autentičnu osobnu misiju i odvaži se jasno komunicirati svoje vrijednosti i svrhu

Za sva pitanja javi nam se na kontakt .

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama. 

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.