Kako osnovati trgovačko društvo u 10 koraka

admin
Inkubator izvrsnosti • 17. svi. 2021. 12:02
Kako osnovati trgovačko društvo u 10 koraka

Znaš sve razlike između trgovačkog društva i obrta? Želiš pokrenuti trgovačko društvo, ali možda još ne znaš hoće li to biti d.o.o. ili j.d.o.o.? Dok još razmišljaš, pročitaj ovih 10 glavnih koraka koje trebaš proći kod osnivanja bilo kojeg od ta dva oblika trgovačkog društva.

1. Naziv društva (“tvrtka”)

Prvi je korak odabrati naziv odnosno tvrtku trgovačkog društva, a za to je važno unaprijed provjeriti postoji li već neki poslovni subjekt s istim nazivom odnosno “tvrtkom”. To možeš provjeriti pretragom Sudskog registra, a u tome ti može pomoći i državni poduzetnički servis HITRO. Osim toga da naziv ne smije biti zauzet, važno je i to da službeni naziv čine riječi koje imaju značenje u hrvatskom jeziku ili u jeziku zemalja EU. U nazivu možeš koristiti i arapske brojeve.

2. Javni bilježnik

Pri osnivanju trgovačkog društva svu dokumentaciju trebaš ovjeriti kod javnog bilježnika. Ovjeri moraju prisustvovati svi osnivači i članovi čiji se potpis ovjerava. Troškovi ovjere ovise o visini početnog kapitala, a u prosjeku iznose 2.500 kuna. Ovdje možeš vidjeti i preuzeti potrebnu dokumentaciju.

3. Sudski registar

Ovjerenu dokumentaciju predaješ u uredu HITRO-a u poslovnicama FINA-e. U FINA-i uplaćuješ osnivački polog i plaćaš sudske pristojbe. Temeljni kapital za d.o.o. iznosi minimalno 20.000, a za j.d.o.o. 10 kuna. Temeljni kapital možeš unijeti i u stvarima i pravima, dok novčana svota mora iznositi najmanje četvrtinu temeljnog kapitala (npr. ako je temeljni kapital 20.000 kuna, iznos u novcu mora biti najmanje 5.000). Osim toga, minimalno jedna četvrtina novčanog dijela treba biti uplaćena pri osnivanju, a preostala svota u roku od godinu dana od osnivanja društva. HITRO dokumentaciju predaje nadležnom trgovačkom sudu. Ako dokumentaciju predaješ elektroničkim putem, upis u sudski registar može se napraviti u roku 24 sata. Ako dokumente predaješ u originalu, upis može trajati do 5 dana.

4. Razvrstavanje po djelatnostima

Nakon upisa u sudski registar trebaš predati i zahtjev za razvrstavanje po djelatnostima prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007). Pri otvaranju trgovačkog društva možeš odabrati neograničen broj djelatnosti prema NKD-u, od kojih jedna mora biti primarna. Kod kasnijeg dodavanja djelatnosti plaća se naknada. Državni zavod za statistiku tvom poslovnom subjetku dodjeljuje matični broj i šifru glavne djelatnosti u roku od 15 od upisa u sudski registar.

5. Izrada pečata

Tvoj pečat mora sadržavati naziv i sjedište trgovačkog društva, a može sadržavati i neke druge elemente, poput logotipa. Za izradu je potrebno imati dizajn pečata i rješenje o upisu u sudski registar. Izrada pečata obično traje jako kratko i najčešće ga možete imati isti ili naredni dan. Cijena je najčešće oko 20 ili 30 kuna.

6. Otvaranje računa

Nakon izrade pečata trebaš otvoriti bankovni račun kako bi se temeljni kapital mogao prenijeti na račun društva. Bankovni račun možeš naravno otvoriti u banci, ali i uredu HITRO-a. Tvoja tvrtka može imati račune kod više banaka. Za otvaranje računa potrebno ti je Rješenje o upisu u sudski registar te obavijest o razvrstavanju djelatnosti Državnog zavoda za statistiku.

7. Mirovinsko (HZMO) i zdravstveno osiguranje (HZZO)

Svoje trgovačko društvo i sve njegove zaposlenike trebaš potom prijaviti u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Za to će ti trebati:

  • prijava o početku poslovanja obveznika plaćanja doprinosa; podnosi se u roku od 24 sata od početka poslovanja,
  • prijava o početku osiguranja; podnosi se najranije 8 a najkasnije 1 dan prije početka rada osiguranika,
  • rješenje o upisu u sudski registar,
  • obavijest o razvrstavanju društva od strane Državnog zavoda za statistiku.

Dobra je stvar što sebe i moguće ostale zaposlenike trebaš prijaviti samo u sustav mirovinskog osiguranja, nakon čega ćete automatski biti prijavljeni i u sustav zdravstvenog osiguranja.

8. Porezna uprava

Trgovačko društvo trebaš prijaviti i u poreznu upravu, prema sjedištu društva, a u svrhu prijave u Registar obveznika poreza na dobit i PDV-a. Osim osnovne dokumentacije koja ti treba pri svakom koraku, za ovo će ti trebati i ugovor o najmu poslovnog prostora te ugovor s knjigovodstvenim servisom koji će ti voditi poslovne knjige.

9. Odluka nadležnog tijela

Nakon svega toga, od nadležnog županijskog suda trebaš pribaviti rješenje kojim se utvrđuje da tvoje trgovačko društvo udovoljava tehničkim, zdravstvenim, ekološkim i drugim uvjetima propisanim za vršenje registriranih djelatnosti. Tu odluku potom dostavljaš nadležnom trgovačkom sudu.

10. Registar stvarnih vlasnika

U roku od 30 dana od osnivanja svoje trgovačko društvo trebaš upisati u Registar stvarnih vlasnika. Stvarni je vlasnik fizička osoba (ili više njih) koja je konačni vlasnik poslovnog subjekta ili njime upravlja. Ovaj je upis besplatan i obavlja se preko FINA-e.

I to je sve?

Kao što vidiš, pokretanje trgovačkog društva nešto je zahtjevnije nego pokretanje obrta, ali ipak nije toliko zahtjevno. Osim toga, pogodnosti su mnoge. Ako još nisi, ovdje možeš čitati o glavnim razlikama između trgovačkog društva i različitih oblika obrta te otkriti zašto je možda trgovačko društvo za tebe najbolja opcija.

_______________________________________________________________________________________

Hvala ti na čitanju i hvala što nas pratiš.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.