Neuroplastičnost: kako preuzeti kontrolu nad svojim mozgom

Valentino Findrik
Inkubator izvrsnosti • 17. tra. 2023. 16:44
Neuroplastičnost: kako preuzeti kontrolu nad svojim mozgom

Ako te zanima kako poboljšati rad svog mozga, kako lakše i bolje učiti nove vještine i navike i, najvažnije, kako ne raditi protiv sebe, imamo nešto za tebe. U ovom članku govorimo o neuroplastičnosti, sposobnosti mozga da se razvija i mijenja, na koju možeš utjecati i tako poboljšati rad svoga mozga.

Što je neuroplastičnost?

Do nedavno se općenito smatralo da se mozak, pogotovo mozak odrasle osobe, ne može mijenjati ni obnavljati. No znanost nam danas pokazuje da je to ipak moguće. Neuroplastičnost je sposobnost mozga da se prilagođava i mijenja sukladno uvjetima i novim iskustvima. Bez obzira na dob, iskustva i navike, zahvaljujući mehanizmu neuroplastičnosti tvoj mozak praktički uvijek ima mogućnost učenja novih obrazaca, stvaranja novih navika, pa čak i oporavljanja nakon oštećenja.

Ljudski mozak sastoji se od milijardi neurona, živčanih stanica, koji neprestano međusobno komuniciraju i prenose informacije pomoću neurotransmitera. Ta komunikacijska mreža omogućava sve moždane funkcije. Neuroplastičnost je sposobnost živčanih stanica i njihovih međusobnih veza da se s vremenom mijenjaju i prilagođavaju. To može biti rezultat izvanjskih okolnosti, ali “vježbanja” mozga da uči, pamti i stvara nove obrasce ponašanja. Pravilo je jednostavno: neuronske veze koje se više koriste postaju snažnije i dominantne, a one koje se manje koriste postaju slabije i nestaju. Te promjene rezultiraju i promjenom strukture mozga. Na primjer, ako si dešnjak, dio motornog korteksa lijeve polutke mozga koji upravlja tvojom desnom rukom značajno je veći od dijela motornog korteksa desne polutke koji upravlja tvojom lijevom rukom.

Zato možemo reći da su dva glavna “sastojka” neuroplastičnosti:

  1. intenzitet (koliko aktivno mozak sudjeluje u obavljanju određene funkcije)
  2. repetitivnost (koliko često mozak vrši istu funkciju)

Kako funkcionira neuroplastičnost?

Različiti izvanjski i unutarnji podražaji utječu na mehanizam neuroplastičnosti, kao što su: ozljede, stres, tjelesna aktivnost i učenje – posebno učenje neke nove vještine, poput novog jezika ili glazbenog instrumenta. No fokusirajmo se ovdje na načine kako sam/a možeš utjecati na plastičnost svog mozga. Za početak je važno imati ispravnu percepciju toga koliko zapravo ti kontroliraš svoj mozak, a ne samo on tebe.

Kad god o nečemu razmišljaš, obavljaš neki posao, želiš nešto, osjećaš nešto, svome mozgu daješ uputu da tu istu radnju pamti i uči kako je obavljati brže, učinkovitije i sa što manje truda. Vrijedi i obratno. Kad nešto prestaneš činiti i ponavljati ili prestaneš razmišljati na određen način, neuronske veze u tvom mozgu povezane s tim radnjama postaju sve slabije i slabije. 

Svojim ponašanjem možeš ubrzati ili usporiti starenje svog mozga. Navike koje općenito najviše guše normalno funkcioniranje mozga, ali i kreativnost, kritičko mišljenje jesu: pretilost, loša prehrana, pušenje, konzumiranje alkohola, manjak tjelovježbe itd. Mnoge od tih stvari obično promatramo u odnosu na srčane i plućne bolesti koje mogu prouzrokovati. Ali takve navike itekako kvare tvoj mozak i čine ga slabijim, sporijim i starijim.

Primjena neuroplastičnosti

Evo nekoliko važnih stvari na koje trebaš paziti ako pomoću neuroplastičnosti želiš poboljšati kvalitetu i dugovječnost svog mozga:

  1. Tjelovježba i prehrana. Iako je mozak samo manji dio tvog tijela, stanje ostatka tvog organizma izuzetno je važno za rad mozga. Na primjer, pretilost može čak uzrokovati značajno smanjenje veličine mozga, a posebno onih dijelova mozga koji su zaslužni za učenje i pamćenje. Ako o tome nisi dosad razmišljao/la, možda je vrijeme da kreneš planirati: kako se hraniš, koliko vježbaš, koliko odmaraš, koliko spavaš itd.

  1. Način razmišljanja. Automatske negativne misli nisu povezane samo s depresijom, anksioznosti i promjenama raspoloženja, nego mogu ozbiljno utjecati i na kvalitetu rada mozga. Negativne misli, poput prekomjerne samokritičnosti i cinizma, crpe resurse mozga i neuronskih mreža i tako izravno narušavaju moždane funkcije poput kritičkog mišljenja, a mogu i povećati rizik od demencije. Na našem blogu možeš čitati o različitim metodama za nošenje s negativnim mislima, poput mindfulnessa i terapije pisanjem.

  1. Rutina. Način na koji razmišljaš, odluke koje donosiš i tvoje navike oblikuju neuralne mreže u tvom mozgu, koje mogu za njega biti korisne ili štetne. Iako je tvoj mozak “moćan stroj”, da bi usvojio neku promjenu i naučio novi obrazac razmišljanja i ponašanja, često je potrebno određeno vrijeme i ustrajno ponavljanje radnje, jednom riječju – rutina. Zahvaljujući neuroplastičnosti, tvoj mozak se uvijek može promijeniti. Ali što si stariji/a, to ti više treba, vremena, truda i strpljivosti da neku željenu promjenu pretvoriš u rutinu. Na našem blogu možeš čitati o nekim pouzdanim strategijama za razvoj i održavanje navika.

_______________________________________________________________________________________

Ako želiš naučiti više o neuroplastičnosti i kako je najbolje primijeniti u svakodnevnom životu, prijavi se na online edukaciju Iskoristi moć neuroplastičnosti.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.