Egzistencijalna kriza kao prilika za osobni rast

Valentino Findrik
Inkubator izvrsnosti • 09. velj. 2023. 11:02
Egzistencijalna kriza kao prilika za osobni rast

Egzistencijalna kriza jedan je oblik krize smisla, a možeš je doživjeti na bezbroj različitih načina. Vjerojatno si se barem jednom u životu zapitao/la zašto se nešto loše baš tebi dogodilo, imaš li ikoga u svom životu kome možeš vjerovati, ima li smisla posao koji radiš, ima li smisla uopće se oko ičega truditi itd. Svako takvo pitanje predstavlja jednu “mini” egzistencijalnu krizu. U ovom članku donosimo logoterapijski osvrt o tome kako u takvim krizama vidjeti priliku za osobni rast.

Što je egzistencijalna kriza?

Egzistencijalnu krizu možemo definirati na različite načine. Ona može biti kriza identiteta (kad nisi siguran tko si ili poznaješ li sebe uopće), kriza smisla (kad ne vidiš nikakvu svrhu u svom životu) ili kriza određene životne dobi (npr. “kriza srednjih godina”). Egzistencijalna kriza može obuhvaćati neke ili sve te aspekte. Ona se zove “egzistencijalna” zato što se tiče čitavog našeg života, čitave egzistencije.

Riječ egzistencija dolazi od latinskih riječi ex i stare, a one se mogu prevesti doslovno kao “stajati prema vani” ili “stajati izvan sebe”. Kao ljudsko biće, ti si uvijek usmjeren/a na stvarnost izvan sebe: po onome što činiš, po onome što doživljavaš i po stavovima koje zauzimaš prema svemu što čini tvoj život. U tom smislu, svaka egizstencijalna kriza predstavlja preokret: umjesto prema van, potpuno se okrećeš prema sebi, svojim problemima, nedostacima, neuspjesima, pitanjima itd. – jednom riječju, okrećeš se vlastitoj patnji.

Kako prebroditi egzistencijalnu krizu?

Odgovor na problem egzistencijalne krize krije se u samoj riječi egzistencija. Rekli smo da egzistirati znači živjeti “prema vani” ili biti “izvan sebe” te da egzistencijalna kriza uvijek uključuje neki oblik patnje na koju se potpuno fokusiraš. Ako je tako, onda rješenje može biti jedino u tome da ponovno obrneš taj proces i okreneš se u ispravnom smjeru – prema vani.

Prema logoterapiji, važno je uvijek biti usmjeren na nešto ili nekoga izvan sebe. U knjizi Čovjekovo traganje za smislom, Viktor Frankl prepričava kako su se zatvorenici u logoru mogli podijeliti na dvije skupine: one koji su bili u stanju barem povremeno “zaboravljati”  na svoju situaciju i fokusirati se na nešto drugo osim sebe i svoje patnje, i one koji to nisu mogli. Tko se nalazio u drugoj skupini ljudi, kad-tad je morao izgubiti volju za životom i nadu u promjenu. Budući da se nisu mogli “odvojiti” od svoje patnje, nisu mogli svoju situaciju doživjeti kao priliku. Nisu mogli tražiti što mogu učiniti za druge kojima je teže nego njima, nisu mogli razmišljati o nekome tko ih čeka vani ili pak o nekom zadatku ili događaju koji ih potencijalno čeka u budućnosti.

briga za druge

Čovjekovu sposobnost “odvajanja” od vlastite patnje i trenutne situacije logoterapija naziva  sebedistanciranjem, a ona je ključna za prevladavanje svake egzistencijalne krize. No nije dovoljno da samo ne razmišljaš o svojim problemima. Zapravo ne možeš na silu prestati razmišljati o nečemu, pogotovo ako je to nešto što te silno muči. Ono što trebaš jest zamjenski predmet pozornosti – nešto drugo na što možeš usmjeriti pozornost i energiju a što nije tvoja “kriza”. To može biti neki zadatak ili druga osoba kojoj možeš pokloniti svoju pozornost, vrijeme i trud.

Distanciranje od sebe i premještanje fokusa na nešto drugo izvan sebe pomaže ti na barem dva načina:

  1. fokusirajući se na nešto drugo osim svojih problema “skraćuješ” vrijeme krize koju prolaziš, a koja je uvijek prolazna, kao i svako drugo emocionalno stanje
  2. dok tako “odmaraš” od sebe i baviš se nečim ili nekim drugim, često se može dogoditi da upravo u tom procesu dođeš do neke nove ideje i potencijalnog rješenja i za neki svoj problem.

Egzistencijalna kriza – prilika za rast

Svaka egzistencijalna kriza može biti prilika za osobni rast. I ne samo za nas, nego i za druge. Jer ako smo mi dobro, onda i drugi od toga mogu imati koristi. A ponekad je jedini način da nama bude bolje taj da najprije zaboravimo na sebe i gledamo što možemo učiniti za druge. 

Ako opet doživiš egzistencijalnu krizu, prisjeti se ove četiri stvari:

  1. Emocije su prolazne: Kako god da se trenutno osjećaš, tvoje emocionalno stanje je prolazno. Jednostavno se prisjeti svake situacije nalik onoj u kojoj se sada nalaziš i prisjeti se koliko je dugo trajala. Dan, dva, tjedan dana, nije važno. Važno je da se već sad pokušaš mislima usmjeriti na nešto što te čeka u skoroj budućnosti, kada više nećeš biti u istom raspoloženju kao sad.
  2. Razmišljanje nije rješenje: Dobro je biti samosvjestan i samokritičan, ali samo razmišljanje neće te izvući iz egzistencijalne krize. Naprotiv, pretjerano razmišljanje u takvim trenucima može čak pogoršati tvoje stanje, jednostavno zato što pod utjecajem negativnih emocija ne možeš imati ispravnu sliku sebe i svog života, nego će ona biti pretežno negativna, a to znači štetna za tebe.
  3. Usmjeri se izvan sebe: Svoje misli ne možeš jednostavno zaustaviti, možeš ih samo preusmjeriti. Zato je važno da u svom životu imaš zadatke ili osobe kojima se možeš posvetiti kad nastupi kriza. Možda se pitaš: ako ne mogu sebi pomoći, kako ću drugima? No zapravo se ne radi o tome da nikako ne možeš sebi pomoći, nego da si vjerojatno ne možeš pomoći dok imaš negativnu sliku sebe i svog života.
  4. Fokusiraj se na današnji dan: Ako ti je teško promijeniti fokus i usmjeriti se na neki zadatak ili drugu osobu, pokušaj razmišljati isključivo u granicama današnjeg dana. Što možeš napraviti u idućih nekoliko sati? Ima li netko u tvojoj blizini tko treba tvoju pomoć ili netko koga možeš obradovati i nekom malom gestom? Pokušaj nabrojati dvije-tri takve sitnice i učini barem jednu od njih. Koliko god to beznačajno bilo, pomoći će ti da barem momentalno doživiš sebedistanciranje, a s njime dolazi i promjena perspektive koja ti je potrebna da prevladaš svaku krizu.


______________________________________________________________________________________

Želiš naučiti više o smislu života i kako primijeniti logoterapijske ideje i metode u svakodnevici? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Logoterapija: traganje za smislom i otkrij logoterapijske tehnike, testove i vježbe koji ti mogu pomoći da osiguraš svoju dozu smisla u privatnom i poslovnom životu.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.