Završena edukacija Projekt: financijska sloboda

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 12. sij. 2022. 14:35
Završena edukacija Projekt: financijska sloboda

U četvrtak, 9. prosinca 2021. godine održan je posljednji online modul “Robosavjetnici i Finax“ unutar edukacije Projekt: financijska sloboda. Ova edukacija, pomoću interaktivnih radionica i personaliziranog sadržaja, pomogla je sudionicima ovladati znanjem i vještinama potrebnim za ostvarenje financijskog uspjeha. U sklopu 5 online modula dobili su vrijedno znanje na putu ka uspješnom upravljanju financijama.

Financijska pismenost – dugogodišnji problem

Predavač Hrvoje Vargić  otvorio je edukaciju Projekt: financijska sloboda s modulom “Osnove financijske pismenosti.” U sklopu ovog modula sudionici su se upoznali s osnovnim načelima upravljanja osobnim financijama i ključnim pojmovima koje je potrebno razumjeti za financijski uspjeh. Naučili su kako koristiti metode izračuna trenutne financijske pozicije, bruto i neto plaće te određivanja ambicioznih i ostvarivih financijskih ciljeva.

“U sklopu ove edukacije želimo vam dati ključna znanja – ono bitno da budete uspješni u upravljanju financijama. Pomoću malo kvalitetnog znanja može se puno toga napraviti.”, naglasio je Hrvoje važnost stjecanja osnovnog znanja o financijama.

Prvi korak ka uspješnom upravljanju financijama svakako je financijsko planiranje i ciljevi. U sklopu drugog modula “Financijsko planiranje i ciljevi” sudionici su naučili kako stvoriti financijske planove koji će služiti kao temelj ostvarivanja njihovih financijskih ciljeva. Naučili su kako optimizirati troškove i prihode te kako maksimizirati sredstva namijenjena štednji i ulaganju. Predavač je upozorio i na najčešću grešku – praćenje budžeta bez prethodnog plana. “Za početak upravljanja financijama najbolje je krenuti s definiranjem naših financijskih ciljeva na temelju kojih pravimo plan i tek onda pratimo budžet.” savjetovao je Hrvoje. 

Kako štedjeti i zaposliti višak novca?

Pitanje štednje i ulaganja novca tema su trećeg modula – “Štednja i ulaganje – najbolje mogućnosti.” Hrvoje je predstavio pregled različitih modela i instrumenata štednje i ulaganja, kao što su dionice, obveznice, ETF-ovi, treći stup, nekretnine, plemeniti metali, i drugo. Sudionici su se upoznali s prednostima, nedostacima, mogućim prinosima i rizicima kako bi mogli odabrati one koji najbolje odgovaraju njihovim mogućnostima i ciljevima.

“Što je duži vremenski period ulaganja, očekujemo i veći prinos. Iznimno važno je planirati ulaganja – vrijeme je važan faktor u povećanju prinosa.”, naglasio je Hrvoje važnost složene kamatne stope.

Mogućnosti za ulaganje

U četvrtom modulu, “Optimalno ulaganje za neprofesionalce”, predavač Toni Vitali fokusirao se na prednosti pasivnog ulaganja. Takva vrsta ulaganja ne zahtijeva puno uloženog vremena i profesionalno iskustvo, a dugoročno donosi stabilne prinose koji nadmašuju i prinose aktivnih ulagača. Sudionici su imali priliku detaljno se upoznati s ETF-ovima koji prate tržišne indekse, naučiti kako strukturirati portfelj i odabrati brokera.

“Vjerujem u onu uloži da se množi – novac koji samo stoji na računu nam ne može napraviti nikakav prinos, a s vremenom gubi svoju vrijednost.”, rekao je Toni. 

Edukacija je završila petim modulom “Robosavjetnici i Finax” u kojem je Emilio Gućec predstavio robosavjetnike. Robosavjetnici predstavljaju novi koncept na tržištu koji omogućuje da se uz niske naknade cijeli posao strukturiranja portfelja, prema financijskim ciljevima i vremenskom horizontu ulaganja, napravi uz pomoć softvera u samo 20 minuta. “Pasivno ulaganje slijedi pravila vjerojatnosti i prati tržište. Manje je podložno rizicima i ima niske naknade.”, rekao je Emilio i upoznao sudionike s Finaxom – prvim robosavjetnikom u Hrvatskoj.

Edukacija je sudionicima pomogla da usvoje ključna znanja za uspješno upravljanje financijama i naprave prvi korak ka financijskoj slobodi. 

Dojmovi sudionika

Nakon svake radionice sam jako motiviran da vratim neke navike te pokušam ostvariti nove u vezi upravljanja financijama i poslovanjem.

Sudionik na edukaciji

Saznanja o temama koje su me zanimale ranije, a kojih se nikako ne uhvatim zbog straha ili nedoumica (npr. fondovi, investiranje), su mi pomogla. Na ovaj način je sadržaj približen nama koje to zanima i smanjuje strah od nepoznatog.

Sudionik na edukaciji

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.