Završena edukacija Logoterapija: traganje za smislom

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 13. Jan 2022. 11:04
Završena edukacija Logoterapija: traganje za smislom

U srijedu, 5. siječnja 2022. godine održan je posljednji online modul “Logoterapija kao životna filozofija” unutar edukacije Logoterapija: traganje za smislom. U sklopu edukacije, sudionici su uz korisne tehnike pronalaska smisla u svakodnevnom životu, različite metode koje pomažu pri cjelovitoj osobnoj izgradnji naučili kako logoterapija može poboljšati kvalitetu njihovog života. Kroz 5 modula upoznali su se s osnovama i načelima psihoterapijskog pravca koji je razvio Viktor Frankl.

Psihoterapija usmjerena na smisao

Edukacija je započela prvim modulom “Osnove logoterapije” koji je vodila predavačica Vladimira Velički. Logoterapija je kratkoročna terapija usmjerena prema konkretnim rješenjima, a počiva na dva osnovna temelja: smislu i duhovnoj dimenziji. U sklopu ovog modula sudionici su naučili kako uz pomoć logoterapije prepoznati važnost usmjerenja prema smislu i vrijednostima. Čovjek osim tjelesne i duševne ima i duhovnu dimenziju, po kojoj je on slobodno biće, a ovaj modul pomogao im je prepoznati kako sloboda i druge osnovne logoterapijske ideje mogu pružiti u nesigurnim vremenima.

“Logoterapija je usredotočena na budućnost, odnosno na smisao koji će osoba ispuniti u budućnosti.”, naglasila je profesorica Velički i motivirala sudionike da se otisnu u potragu za smislom. 

Kako bi ta potraga bila uspješna, u drugom modulu “Traganje za smislom – što, kako, zašto” predavač Valentino Findrik predstavio je volju za smislom kao temeljni čovjekov pokretač, povezana sa svime što radimo. Sudionici su se upoznali sa znanstvenim istraživanjima o volji za smislom kao i uspješnom primjenom logoterapijskih metoda kao odgovor na simptome “krize smisla”. U sklopu interaktivnog predavanja, upoznali su se s logoterapijskim shvaćanjem smisla, prošli su Test smisla života i naučili kojim putem do smislenijeg života.

“Tri puta do smisla su stvaranje, susret i stav.”, zaključio je Valentino.

Primjena logoterapijskih tehnika

U trećem modulu “Pronalazak smisla na radnom mjestu”, predavačica Lucija Brčić predstavila je goruće probleme na radnom mjestu i kako ih riješiti pomoću različitih tehnika logoterapije. Sudionici su naučili kako se nositi sa svakodnevnim izazovima i kako sačuvati zdrav razum. Upoznali su se s konceptom mentalnog zatvora i kako uspješno izaći iz njega.

“Svatko od nas može pronaći smisao u poslu koji radimo i upravo o tome ovisi naše poslovno zdravlje.”, naglasila je Lucija i predstavila 7 koraka izlaska iz mentalnog zatvora

Četvrti modul “Logoterapijske tehnike” pod vodstvom predavačice Vladimire Velički ponudio je priliku za upoznavanje dviju osnovnih logoterapijskih tehnika. Logoterapija prema Viktoru Franklu poznaje samo dvije izvorne tehnike: paradoksnu intenciju i derefleksiju. Autorica Elisabeth Lukas kasnije uvodi još i promjenu stava kao zasebnu tehniku. U sklopu ovog modula sudionici su se upoznali s navedenim logoterapijskim tehnikama i njihovom primjenom u svakodnevnom životu.

“Sebe-nadilaženje znači biti čovjek, biti usmjeren prema nečemu što nije on sam.”, upozorila je profesorica Velički.

Prihvatiti logoterapiju kao životnu filozofiju

Edukacija je završila petim modulom “Logoterapija kao životna filozofija” u kojem je predavač Domagoj Dalbello predstavio cjeloviti pogled logoterapije na čovjeka. Logoterapija na čovjeka gleda cjelovito – kroz njegovu fizičku, psihičku i duhovnu dimenziju. Ispravno razumijevanje logoterapije kao životne filozofije pomoglo je sudionicima u razumijevanju vlastitih osobnosti, snaga i, prije svega, vlastite vrijednosti. Upravo takav pogled na čovjeka nužan je za osobno prihvaćanje i tvoju cjelovitu izgradnju, kao i za uspostavu kvalitetnih odnosa s drugima.

“Čovjek je uvijek vrijedan! Ima svoju duhovnu dimenziju koja često ne dolazi do izražaja zbog problema u psihičkoj i fizičkoj dimenziji.”, naglasio je Domagoj važnost duhovne dimenzije čovjeka. 

Edukacija je sudionicima pomogla u pronalasku smisla u svakodnevnim životnim izazovima te u primijeni logoterapijske tehnike u svakodnevnom životu.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.