Završena edukacija Jordan Peterson: škola života

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 13. sij. 2022. 09:50
Završena edukacija Jordan Peterson: škola života

U srijedu, 22. prosinca 2021. godine održan je posljednji online modul “Red i kaos: Pravila za život“ unutar edukacije Jordan Peterson: škola života. Ova edukacija pomogla je sudionicima u otkrivanju svojih osobina ličnosti, učenju kako bolje razumjeti svijet te usvajanju životna načela koja pomažu pri osobnoj izgradnji i izgradnji kvalitetnih međuljudskih odnosa. U sklopu 5 online modula dobili su dublji uvid u Petersonovu misao značajnu za cjelovitu čovjekovu izgradnju.

Big5 model osobina ličnosti

Predavač Dominik-Borna Ćepulić otvorio je edukaciju Jordan Peterson: škola života s modulom “Uvod u psihologiju ličnosti.” Ličnost je osnova našeg djelovanja u svijetu. Ovaj modul pomogao je sudionicima razumjeti koncept ličnosti i dao uvid u to kako im razumijevanje ličnosti može pomoći u svakodnevnim životnim situacijama. Kroz zanimljiv sadržaj upoznali su se s Big5 modelom: najpoznatijim modelom koji opisuje “velikih pet” crta ličnosti.

Razumijevanje vlastitih crta ličnosti važan je preduvjet za osobni razvoj i kvalitetniji odnos s drugima. U drugom modulu “Big5 i Jordan Peterson” predavačica Kata Jozović predstavila je Big5 model i poddimenzije svake od osobina ličnosti. Poznati klinički psiholog Jordan Peterson svoj dugogodišnji rad temelji na Big5 teoriji. Ovaj modul ponudio je posebnu priliku da iz njegove perspektive sudionici otkriju kako prepoznati, prihvatiti i osnažiti vlastite snage, kako biti spreman za rad na sebi, ispravno razumjeti okolinu i poboljšati odnose s ljudima. Sudionici su imali priliku riješiti službeni Big5 test i uz pomoć predavačice osvrnuti se na dobivene rezultate.

“Kada upoznate sebe, razumjet ćete zašto se u određenim situacijama ponašate kako se ponašate i bolje ćete razumjeti druge.”, naglasila je Kata važnost poznavanja vlastitih crta ličnosti i njihovih poddimenzija. 

Kako osobine ličnosti funkcioniraju u različitim okruženjima?

Treći modul “Osobine ličnosti u privatnom i poslovnom okruženju” nastavio se na prethodni modul, pod vodstvom Kate Jozović. Cilj ovog modula bio je  prikazati kako različite osobine ličnosti mogu pronaći zajednički jezik te raditi na zdravijim odnosima i kvalitetnoj komunikaciji. Sudionici su pomoću interaktivnog sadržaja i primjera naučili kako pojedine osobine ličnosti utječu na poslovne i privatne odnose, odabir zanimanja, razumijevanje svijeta.

“Razumijevanjem ličnosti moguće je pomiriti prirodne razlike između žena i muškaraca te izgraditi zdrav odnos.”, ohrabrila je Kata naše sudionike. 

Slika svijeta i pravila za život

U četvrtom modulu, “Mape značenja: kako gledati svijet”, predavač Valentino Findrik dubinski je predstavio rad Jordana Petersona. Dva su osnovna načina gledanja na svijet: kao prostor objekata i kao prostor djelovanja. Ta dva načina dio su i naše percepcije, koja neprestano povezuje činjenice i vrijednosti. Sudionici su naučili kako im drevne priče i mitovi mogu pomoći da nadopune pogled na svijet kakav im nudi suvremena znanost. Na temelju Petersonovih Mapa značenja u ovom modulu dobili su odgovor na to pitanje i naučili kako povezati sliku čovjeka prema psihologiji ličnosti s cjelovitom slikom svijeta i života.

“Priče nam govore o tome kako trebamo živjeti. Potiču emocionalnu i motivacijsku reakciju.”, naglasio je Valentino prije osvrta na poznate klasike iz djetinjstva. 

Edukacija je završila petim modulom “Red i kaos: pravila za život” u kojem je Valentino povezao teoriju ličnosti s Petersonovim “pravilima za život”. Kroz mnoštvo zanimljivih istraživanja, interaktivni sadržaj i rad u grupama sudionici su dobili zaokruženo iskustvo Petersonovih ideja o čovjeku, svijetu i životu. Naučili su kako i kada s obzirom na svoje crte ličnosti i specifične životne okolnosti primijeniti pojedina pravila u osobnom životu.

“Peterson pojedinca stavlja u središte svojih priča, pojedinac je taj koji održava ravnotežu između reda i kaosa. Također, red i kaos u samom životu pojedinca bi trebao biti uravnotežen.”, zaključio je Valentino. 

Edukacija je sudionicima pomogla u razumijevanju različitosti i izgradnji kvalitetnih odnosa te ih naučila kako povezati osobine ličnosti s cjelovitom slikom svijeta i života.

Dojmovi sudionika

Edukacija je bila brižno pripremljena, na način da se polaznicima tema prenese na razumljiv i zanimljiv način. Svaka je tema samo uvod u ono što bi svaki polaznik trebao istraživati sam za sebe nakon edukacije. Dobili smo smjernice i objašnjenja kroz test ličnosti na što obratiti pažnju i kako iznjedriti bolju verziju sebe.

Danijela Bijec, sudionica na edukaciji

Edukacija Jordan Peterson: škola života bila je iznimno korisno iskustvo dubljeg upoznavanja samoga sebe i načina kako svijet funkcionira preko učenja Jordana Petersona. Predavači na edukaciji detaljno su teorijski i praktično putem vježbi predstavili učenje ovog kanadskog kliničkog psihologa.

Sven Toljan, sudionik na edukaciji

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.