Pravilo za život: budi kao jastog

Valentino Findrik
Inkubator izvrsnosti • 03. stu. 2021. 16:22
Pravilo za život: budi kao jastog

Jordan Peterson jedan je od najpoznatijih psihologa danas, a najpoznatiji je po svojim “pravilima za život”. Neka od tih pravila govore o tome kako bolje dovesti stvari u red, a neka o tome da je važno suočiti se s onim što ne želimo. Ako se više prepoznaješ u prvoj skupini, onda je za tebe važno uspravno držanje.

Zašto je važno uspravno držanje

Ako malo duže pratiš Petersona, vjerojatno znaš da je jastog jedan od njegovih “zaštitnih znakova”. No zašto bi jedan psiholog govorio o jastozima? Pa, izgleda da s tim prastarim životinjama imamo nekoliko iznimno važnih stvari. Za početak, naš živčani sustav kao i njihov funkcionira na bazi serotonina – neurotransmitera koji utječe na raspoloženje, položaj tijela, zadovoljstvo, spoznajne procese, učenje i pamćenje.

Osim serotonina, s jastozima imamo još nešto zajedničko, a to je hijerarhija. Jastozi žive u dominacijskim hijerarhijama. To je dakle njihov prirodni način življenja koji je ugrađen u njihovu biologiju. No to također znači da promjene u njihovu statusu s obzirom na hijerarhiju mogu imati ozbiljan učinak na njihovu neurokemiju. Jastozi se često nadmeću za teritorij i, možemo reći, društveni status. Kad pobijedi u borbi, jastogu za nagradu dobiva novu dozu serotonina. Zato se on uspravlja da izgleda što veće i zadovoljno maše kliještima. Tako potvrđuje svoj novi, viši položaj.

S druge strane, poraženi jastog, koji je relativno nisko u dominacijskoj hijerarhiji (barem u usporedbi s drugim jastozima u svom okruženju) ima niske razine serotonina. Osim toga, ona opada sa svakim novim porazom. Posljedica je toga da se drži pognuto, izbjegava sukob i ne opire se pred napadom protivnika. Neurokemijske posljedice dugog niza poraza mogu biti tako teške da se mozak jastoga doslovce može raspasti. Iako može regenerirati mozak, ta preobrazba u jastoga za nas ima važnu simboliku. Poraz za njega predstavlja kraj dotadašnjeg njegova statusa u hijerarhiji i, možemo reći, svega onoga na što je navikao i držao sigurnim.

U tome se sigurno svi možemo prepoznati. To se događa kod svakog novog iskustva kaosa u životu odnosno gubitka stabilnosti i sigurnosti.

Kako uspravno držanje pomaže

Ako jastogu koji je izgubio sukob damo dozu serotoninskog antidepresiva, njegovo se ponašanje odmah mijenja. Jastog se počinje ponašati kao pobjednik, kao kada je uživao ugledan položaj u hijerarhiji. Ako jastozi tako reagiraju na naše lijekove, znači li to da bismo i mi možda trebali oponašati jastoge? To možda i nije toliko smiješno koliko zvuči. Naime, osim serotonina, i testosteron je povezan s uspravnim držanjem karakterističnim za jastoge koji njime pokazuju svoj položaj u dominacijskoj hijerarhiji.

Prema istraživanjima, u samo dvije minute uspravnog držanja možeš podići razinu testosterona za 20% i, možda još važnije, smanjiti razinu kortizola u mozgu za 25% (to je onaj hormon koji te čini umornim). To, naravno, ne znači da se samo trebaš uspraviti i sve će biti u redu. No činjenica je da svakodnevno često doživljavamo sitne izazove i poraze koji zajedno mogu dovesti do puno većeg osjećaja bezuspješnosti.

Na primjer, prespavaš alarm, zakasniš na bus, staneš u lokvu, netko ti promijeni neki plan, u dućanu nemaju ono što trebaš, vrijeme nije onakvo kakvo bismo htio/la da bude… Ako dopustiš da te svaka takva stvar pogodi, kad se sitnice nagomilaju zbilja ti se može dogoditi isto što i nesretnom jastogu. Otuda i izraz “kap koja je prelila čašu”.

Kreni od malih stvari

Ako ne znaš što točno činiti, uvijek možeš krenuti od sitnica. Pokušaj razviti navike da činiš stvari koje ti, jednostavno rečeno, osiguravaju zadovoljavajuću razinu serotonina: buđenje ujutro u isto vrijeme, doručak, izbjegavanje “pozitivnih povratnih petlji” koje stvaraju ovisnost itd. Ne izbjegavaj stvari kojih se bez razloga bojiš. Ne budi naivan/a. Dobro je izbjegavati sukob, ali nije dobro držati se tako kao da ga želiš izbjeći pod svaku cijenu.

Trebaš se držati se uspravno, doslovno, ali i metaforički. To znači dobrovoljno prihvaćati odgovornost i izazove života. Možda nisi potpuni gubitnik, nego samo imaš previše loših navika i, ako ništa ne učiniš, sa svakim novim izazovom imaš veće šanse da nazaduješ.

Zato, kreni od malih stvari.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Zanimaju te i druga pravila za život i želiš znati kako ih najbolje primijeniti? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Jordan Peterson: škola života i otkrij velike ideje u jednostavnom ruhu koje ti mogu pomoći da razviješ bolju verziju sebe.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.