Održana online konferencija “Kava s poduzetnicima”

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 02. srp. 2021. 13:09
Održana online konferencija “Kava s poduzetnicima”

Neuspjeh kao sastavni dio poduzetničkog puta

U utorak, 29. lipnja 2021. održan je otvoreni online susret “Kava s poduzetnicima” u sklopu promicanja društveno poduzetničkih aktivnosti Inkubatora izvrsnosti. Cilj susreta bio je upoznati gledatelje s poduzetnicima koji se autentičnim i inspirativnim idejama i projektima uspješno nose sa svim poslovnim izazovima. U opuštenoj atmosferi, naša moderatorica Kata Jozović vodila je panel raspravu o prilikama i izazovima u poduzetništvu. Na panelu su sudjelovali poduzetnici – Ante Lučić, Ivona Zgrabljić, Anita Kljajić i Dino Jerković


Poduzetnički počeci

Kata Jozović,koordinatorica Inkubatora izvrsnosti, na samom početku susreta predstavila je poduzetnike i njihove poduzetničke pothvate. Na događaju su sudjelovali: Ante Lučić – poduzetnik  i konzultant, pokretač platforme Cronnect.me, Ivona Zgrabljić – poduzetnica i poslovna trenerica, direktorica tvrtke Edukator Kreator, Anita Kljajić – boks i fitness trenerica, vlasnica Fitness&Boxing Anita Kljajić i Dino Jerković – poduzetnik, vlasnik dva startupa Top Matura i Spiritus Memoria

Gosti su predstavili svoj poduzetnički put od samih početaka do aktualnih projekata.

ante lučić

Ja zaista vjerujem i živim to što vjerujem – a to jest da je Hrvatska najbolja zemlja za život na svijetu.

Ante Lučić

“Ja zaista vjerujem i živim to što vjerujem – a to jest da je Hrvatska najbolja zemlja za život na svijetu.”, započeo je Ante Lučić kao odgovor na postavljeno pitanje o perspektivu za buduće poduzetnike u zemlji. Naglasio je kako je, unatoč postojećim poteškoćama i preprekama, Hrvatska idealna zemlja za testiranje tržišta. Kao glavnu razliku u poduzetništvu između Hrvatske i zapadnih zemalja naveo je pristup kapitalu i lakoću poslovanja. 

Ivona Zgrabljić

Od nekih talenata živiš, a neke živiš!

Ivona Zgrabljić

Ivona Zgrabljić povezala je svoje poduzetničke početke s aktualnom Covid krizom. Vlastiti posao pokrenula je u doba velike financijske krize prije nešto više od deset godina kada je ostala bez posla. Poduzetnički duh oduvijek je imala u sebi iako toga nije bila svjesna. Nije ni pomišljala da bi mogla biti poduzetnica, a onda je iskoristila krizu u kojoj je otvorila mnoga vrata i uplovila u poduzetničke vode. “Zahvalna sam što sam dobila otkaz” kroz šalu je rekla Ivona. 

anita kljajić

Disciplina, svakodnevni rad i trud jedini su put prema uspjehu!

Anita Kljajić

Anita Kljajić, kao ni Ivona, nije planirala postati poduzetnicom. Sasvim slučajno, u vrijeme kada je radila kao medicinska sestra, upisala je boks i počela s natjecanjima. Nakon nekoliko mjeseci imala je pedesetak klijenata kojima je vodila trening. Krenula je od nule vodeći treninge u garaži i s ograničenom opremom, “U dvije godine sve se preokrenulo. Super mi je u poduzetništvu i nikada više ne bih radila za drugoga!”, oduševljeno je naglasila Anita. 


Uspješno poduzetništvo

Dino Jerković je poduzetnik u pravom smislu riječi. Vodi dva uspješna startupa za koje je privukao investitore – a za to ima i provjereni recept. Dinov recept za upješan posao i dobivanje investicija glasi: 

Dino Jerković
  • Imajte jednostavno rješenja koje je lako za objasniti, a teško za kopirati
  • Ponudite rješenje za stvaran problem koji pogađa veliki broj ljudi 
  • Imajte rješenje koje se može skalabilno širiti (kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama) 
  • Imajte jasan plan razvoja i tim koji rješava probleme na kompetentan način
  • Znajte kako ćete potrošiti svaku kunu koju ćete dobiti od investitora 

Poduzetništvo kao životni stil

Naši poduzetnici više puta tijekom razgovora naglasili su kako je poduzetništvo životni stil kojem treba pristupiti odgovorno i savjesno. Ante je objasnio svoj stil poslovanja na primjeru Cronnect.me platforme čiji je osnivač. Naglasio je kako mu je velika želja pomoći hrvatskim inovatorima da ostvare veze s iseljeništvom koje može biti izvrstan investitor. Posebno je napomenuo kako je transparentan odnos ključan za njegov poduzetnički rad.  

Klubu hrabrih pripadaju Anita koja je unatoč preprekama u vidu odbijenog poticaja za samozapošljavanje ipak pokrenula svoj posao i Dino koji je nositelj nekoliko uspješnih poslovnih pothvata.

“Poticaji i mjere su dobra praksa, ali im se ne smije robovati. Ako vam treba poticaj onda možda niste za tu vrstu rizika i nesigurnosti koje poduzetništvo nosi.” zaključio je Ante i naglasio kako poduzetnički pothvat ne treba ovisiti isključivo o njima već o našoj gorućoj želji za pokretanjem vlastitog posla. Ivona je dodala kako treba upoznati sebe i odlučiti jesmo li spremni podnijeti rizike koje takav (poduzetnički) stil život nosi. “Od nekih talenata živiš, a neke živiš”, istakla je Ivona. 


Poduzetništvo u službi općeg dobra 

Nakon spontanog  umrežavanja, naši predavači složili su se da poduzetništvo ima važno mjesto u razvoju društva, pogotovo u službi općeg dobra. “Uspješan poduzetnik prepoznaje probleme u društvu i rješavajući ih istovremeno pronalazi legalne i legitimne načine zarade.”, naglasio je Ante. 

Na samom kraju predavači su pozvali gledatelje da prepoznaju probleme društva u svojoj okolini i postanu poduzetni za svoje i opće dobro. Ne trebaju svi biti poduzetnici, ali je preporuka da što veći broj nas bude poduzetno! –  suglasni su bili naši predavači.

“Poduzetništvo je najbolji omjer slobode i odgovornosti!”, zaključio je Ante i napomenuo postojanje velike odgovornosti koje se veže za slobodu, a kako bismo tu slobodu i ostvarili savjetovao je da budemo samodisciplinirani. Na tragu toga, naša Anita dala je pravi sportsko-poduzetnički savjet za sve one koji žele ostvariti svoje poslovne snove – “Disciplina, svakodnevni rad i trud jedini su put prema uspjehu!”

“Bez obzira na to što radiš i koliko radiš, ne zaboravi na odnose i drage ljude!”, podsjetila je Ivona i savjetovala kako njegujući odnose s drugima štitimo sebe od pretjeranog izgaranja.

Susret je završio motivirajućim riječima našeg Dina Jerkovića: “Neuspjeh je sastavni dio poduzetničke igre. Nemojte se bojati neuspjeha!” 

Složili bismo se s Dinovim inspirativnim riječima i pozvali te da hrabro kreneš u ostvarenje svojih poslovnih snova ne bojeći se neuspjeha. Greške su neizbježan dio života i često otvaraju brojna vrata, ali samo ako im to dopustimo!

Snimku s događaja “Kava s poduzetnicima” možete pogledati ovdje

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.