3. stup: kako dobiti najbolji odnos uloženog i dobivenog? (2. dio)

Hrvoje Vargić
Inkubator izvrsnosti • 15. tra. 2021. 10:52
3. stup: kako dobiti najbolji odnos uloženog i dobivenog? (2. dio)

U prošlom tekstu na blogu saznao si zašto je ulaganje u 3. stup dobra opcija za prvo ulaganje. U ovom tekstu ćeš saznati kako dobra opcija može postati još bolja.

3. stup: bolja opcija uplate

Naime, poslodavci mogu ostvariti poreznu olakšicu na uplate u DMF do maksimalnih 6.000 kn po zaposleniku godišnje.

S obzirom da se uplate u treći stup vrše iz bruto plaće na koju se još obračunavaju doprinosi za prvi i drugi stup te porez i prirez, tvoja neto plaća će se smanjiti manje od iznosa koji je uplaćen u treći stup.

Uzmimo za primjer osobu koja živi u Zagrebu i prima plaću od 7.056 kn. Bruto iznos njene plaće bit će 10.000 kn. Ako joj iz tog iznosa poslodavac uplati 500 kn u DMF, njena neto plaća (u desnoj tablici) smanjit će se samo za 305,60 kn.

(Izračun može biti nešto drukčiji ako osoba ima uzdržavane članove, plaća prirez u drugom gradu itd.)

Na godišnjoj razini osoba će uplatiti 3.667,20 kn u treći stup, a uz DPS i 5% prinosa njena sredstva u fondu iznosit će 7.087,50 kn. Dakle, gotovo dvostruko više od uplaćenog.

Ova opcija predstavlja dobitak i za tebe i za poslodavca. Kao što se može vidjeti u tablici, ukupan trošak plaće za poslodavca se smanjio za 582,50 kn.

Istovremeno, poslodavac je uplatio samo 500 kn u tvoj DMF, što znači da mu je ova opcija povoljnija za 82,50 kn od odnosu na onu kad nema uplate u DMF.

Dakle, bolje je i njemu i tebi.

Još bolja opcija

No, postoji i opcija u kojoj je tebi još bolje, a poslodavcu je jednako kao i prije. Do te se opcije dolazi ako si još malo „naštimaš“ bruto plaću tako da poslodavcuukupan trošak ostane isti, umjesto da se smanji. Time će i tebi ostati veći neto iznos.

Usporedimo sada ove mogućnosti.

Treći stup ulaganje kroz plaću

Na vrhu desnog dijela tablice vidimo da je ukupan trošak plaće za poslodavca 11.150 kn. Ako tome pribrojimo 500 kn koje uplaćuje u tvoj treći stup, dolazimo do ukupnog troška od 11.650 kn. To je isti onaj iznos kao i prije ulaganja u DMF. Dakle, poslodavcu je ova opcija jednako dobra kao sada dok nema uplata.

No, na dnu tablice vidimo da je u drugoj opciji tvoja neto plaća još nešto veća nego u opciji 1. To znači da će omjer uloženih i dobivenih sredstava biti još povoljniji za tebe.

S ovom opcijom ćeš godišnje uplatiti 3.147,84 kn, a uz DPS i prinos od 5% tvoja imovina iznosit će 7.087,50 kn. To predstavlja razliku od 125% u početnoj godini uplate. Prilično dobro, zar ne?

Kako dalje?

Sljedeći korak je odabrati DMF u koji želiš uložiti i obaviti razgovor s poslodavcem. Prvi dio je vrlo lak. Sve informacije o fondovima nalaze se na stranici hrportfolio i tamo možeš vidjeti koji ti fond najviše odgovara.

Za članstvo se možeš prijaviti online. Nakon toga će ti na mail stići podaci za registraciju i uplatu.

Za razgovor s poslodavcem trebat će ti više hrabrosti. Prije toga naravno trebaš razriješiti sam sa sobom želiš li ovo napraviti i zašto. Iako racionalni razlozi govore u prilog tom koraku, možda će te i dalje sprječavati razne psihološke prepreke.

Poslodavcu jednostavno trebaš dati ponudu koju ne može odbiti. Kod opcije 1 će i njemu i tebi biti bolje i to mu trebaš demonstrirati. Kod opcije 2 tebi će biti puno bolje, a njemu će biti jednako dobro kao i sada. Ujedno, dobit će sretnijeg i odanijeg zaposlenika ako odobri tvoj zahtjev.

Zašto bi itko to odbio?

__________________________________________________________________________________________________________________________

Želiš saznati na koji način ulagati u treći stup i dobiti najbolji omjer uloženog i dobivenog?

Mi ti možemo pomoći. Prijavi se na edukaciju Projekt: financijska sloboda i saznaj sve o ulaganju koje vodi do financijskog uspjeha.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.