Muško ženski odnosi: razlike u osobinama ličnosti

Kata Jozović
Inkubator izvrsnosti • 14. srp. 2021. 20:16
Muško ženski odnosi: razlike u osobinama ličnosti

Muškarac koji šuti uglavnom razmišlja. Žena koja šuti je uglavnom ljuta. – N.N

Je li točna izreka da se ”suprotnosti privlače”, koliko su muškarci i žene zapravo različiti i kako osobine ličnosti utječu na muško ženske odnose, saznaj u nastavku.

U jednom od prethodnih blogova upoznali smo se s Big5 teorijom o osobinama ličnosti i svakom od pet dimenzija.

Svaka od pet dimenzija ličnosti, prema modelu Jordana Petersona, sadrži dvije poddimenzije.

Ono što ističe Peterson, kod osobina ličnosti između muškaraca i žena, više je podudaranja nego razlika. To znači da na pojedinim dimenzijama muškarci i žene u prosjeku dobivaju slične rezultate. 

Ipak, najveća razlika između muškaraca i žena pokazala se na dvije dimenzije: ugodnosti i neuroticizmu. 

Istraživanje o Big5 dimenzijama ličnosti, koje je proveo Peterson sa svojim timom, pokazuje dvije zanimljivosti. U prosjeku 60% žena postiže više rezultate na dimenzijama neuroticizma i ugodnosti u odnosu na muškarce

Što prema Big5 znači da su žene ugodnije od muškaraca?

Ugodnost prema Big5 teoriji opisuju osobine kao što su: ljubaznost, empatija, spremnost na kompromis, požrtvovnost, nježnost i sl. 

Osobe visoko na dimenziji ugodnosti su jako empatične. Iz tog razloga češće biraju profesije povezane s radom s ljudima kao što su: podučavanje, briga za starije/nemoćne/djecu i sl. Upravo u ovakvim zanimanjima dominiraju žene. 

Prema istraživanju, najveća razlika između muškaraca i žena je zapravo u području interesa.

Dr. Peterson ukazuje na činjenicu da su razlike u dimenzijama ličnosti biološke, a ne kulturološke osnove. Takve se razlike, primjerice, povećavaju u egalitarnim zemljama kao što su skandinavske. U takvim su zemljama pokušaji stvaranja rodno ravnopravnih društava dosegli svoj puni potencijal. 

Osobe nisko na dimenziji ugodnosti opisuju osobine kao što su: strogoća, tvrdoglavost, dominantnost, natjecateljski duh pa čak i grabežljivost. 

Iz tog su razloga osobe nisko na dimenziji ugodnosti češće fokusirane na rješavanje problema i sistematičnost, nego na suosjećanje i međuljudske odnose

Pozornost osoba koje su nisko na dimenziji ugodnosti većinom je usmjerena na predmete, a ne osobe. Iz tog razloga u poslovima kao što su građevina, rad sa strojevima i sl., uglavnom dominiraju muškarci.

Big5: sklonost negativnim emocijama je češća kod žena

Dimenziju neuroticizma opisujemo kao mjeru opće osjetljivosti na negativne emocije (bol, tuga, razdražljiva ili obrambena ljutnja, strah i tjeskoba). U toj dimenziji žene u prosjeku postižu više rezultate od muškaraca (žene 60%, muškarci 40%). Što to zapravo znači?

Razlika na dimenziji neuroticizma kod muškaraca i žena pokazuje se najviše u pubertetu pod utjecajem hormona, kao što pokazuje istraživanje. 

Osobe visoko na dimenziji neuroticizma su sklonije pesimističnom pogledu na budućnost, a posljedično češće razdražljive i tjeskobne. Takve osobe imaju nižu razinu samopoštovanja u odnosu na opću populaciju, što rezultira nesigurnošću u međuljudskim odnosima. Sukladno tome zanimljiv je podatak da žene iniciraju čak 70% razvoda.

Visoka neurotičnost čimbenik je rizika za anksiozne poremećaje i depresiju, a zanimljivo je da su neuroticizam i savjesnost najbolji prediktori bračnih razvoda. To znači da je rizik za razvod veći ako su muškarac i žena visoko na dimenziji neuroticizma i/ili nisko na dimenziji savjesnosti. 

Što je važno zapamtiti?

Iako su dimenzije ličnosti djelomično biološki uvjetovane, one ne moraju predstavljati prepreke na životnom putu.

 Svaka osoba slobodna je preuzeti odgovornost za vlastito ponašanje i raditi na sebi. Ujedno, poznavanje vlastitih osobina ličnosti doprinosi, ne samo zdravoj razini samopoštovanja, već i kvalitetnim međuljudskim odnosima. 

Ako prepoznaješ da je tvoj partner introvert tj. nisko na dimenziji ekstraverzije, a ti visoko, onda je nužno poštivati različitosti. Potrebno je razumjeti prirodnu potrebu partnera za samoćom, tihim okruženjem, kao i povremenu teškoću iznošenja vlastitih stavova i emocija na van.

Ako je tvoj partner visoko na dimenziji otvorenosti prema iskustvu, onda je kreativnog duha i usmjeren na apstraktne ideje. To često zna rezultirati zanesenošću i nepredvidivošću, kao i liberalnijim svjetonazorom. Ako si ti nisko, vjerojatnije je da si konzervativnija osoba, usmjerenija na konkretne zadatke i ideje, koja radije slijedi rutinu. 

Na koji način pomiriti različitosti?

Ključ zdravih međuljudskih odnosa, kroz upoznavanje s Big5 i prepoznavanjem različitosti kod svog partnera/prijatelja/člana obitelji, leži u nekoliko stvari. Osobno to volim nazivati TRAP (eng. zamka).

TRAP- zamka koja se izbjegne ako se tih načela nastojimo pridržavati ili zamka u koju se upada ako ih zanemarujemo:

  • Truditi se raditi na odnosu poštivajući slobodu i potrebe druge osobe. Bilo da je riječ o potrebi za samoćom ili društvom, kreativnosti ili rutini, emocionalnoj osjetljivost ili stabilnost i dr.
  • Razumjeti da su osobine ličnosti jednim dijelom biološki uvjetovane. To znači da je određeno ponašanje prirodno toj osobi, a ne usmjereno protiv tebe
  • Asertivno i iskreno komunicirati. Poštivati drugu osobu kao ravnopravni subjekt (o asertivnoj komunikaciji više u jednom od naših blogova)
  • Pronalaziti zajedničke interese. To ne znači pristajati na kompromise koji nekome stvaraju nepodnošljivu nelagodu, već prepoznati ono s čime će obje strane biti zadovoljne ili se družiti s društvom u kojem svatko od partnera ima nekog sebi sličnog

_______________________________________________________________________________________

Želiš razumjeti kako različite osobine ličnosti funkcioniraju u odnosima? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Partnerski odnosi i izgradi zdrave odnose s drugima!

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.