Kriza smisla: In Memoriam Robert Torre

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 23. Nov 2021. 11:52
Kriza smisla: In Memoriam Robert Torre

U ponedjeljak, 8. studenog 2021. održan je otvoreni online susret “Kriza smisla: In memoriam Robert Torre” u sjećanje na nedavno preminulog dr. Roberta Torrea. 

Cilj susreta bio je predstaviti važnost rada dr. Torrea i njegov utjecaj na razvoj psihijatrije i društva općenito. Susret je vodila naša moderatorica Kata Jozović, a na tribini su sudjelovali – 𝐝𝐫. 𝐋𝐮𝐤𝐚 𝐌𝐚𝐫š𝐢ć, psihijatar i filozof (KBC Sestre Milosrdnice); 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢𝐫𝐚 𝐕𝐞𝐥𝐢č𝐤𝐢, profesorica i logoterapeutkinja (Učiteljski fakultet, Institut DOBRO); 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐢𝐧𝐨 𝐅𝐢𝐧𝐝𝐫𝐢𝐤 magistar teologije, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Inkubator izvrsnosti).

Počeci karijere dr. Roberta Torrea

Bliski prijatelj i suradnik dr. Torrea, Luka Maršić započeo je susret s crticama iz prošlosti. Godine 1997. započinju svoj rad s ovisnicima u bivšoj tvornici na Savskoj. Na projektu je sudjelovalo 40ak ljudi, a na kraju je ostalo samo njih dvoje. Naglašava kako su najponosniji na oporavljene ovisnike, ljude koji su danas zdravi i sretni obiteljski ljudi.

Ima li života prije smrti?

Dr. Torre široj javnosti najpoznatiji je po književnim uspješnicama Ima li života prije smrti i Ludilo uzvraća udarac. Mediji su često isticali kako je najpoznatiji pisac među psihijatrima, a njegova djela naišla su na veliki interes domaće publike. Dr. Maršić opisao je stvaralačke početke svog prijatelja:

“Robert je kao stručnjak nosio veliku toplinu sa sobom; propitujući pacijente, sebe i propitujući našu struku. Čovjek je kompleksno biće, a Robert ga je uvukao u jedan apsolutan duh. U Robertu su se spojile religioznost, umjetnost i filozofija. Sve navedeno je imao toliko intuitivno.”

ludilo uzvraća udarac

2000-ih dr. Torre zapisuje svoje prve misli, a rukopise daje dr. Maršiću. Kako sam dr. Maršić napominje – “…te godine su najplodnije razdoblje našeg filozofskog djelovanja.” Knjiga Ima li života prije smrti nastala je u njihovim najboljim godinama.

“On je uvijek u osobi, pacijentu, tražio autentičnost. Robert je bio istinski javni um koji nije bio zagađen. Nije bio korumpiran, već je tragao za istinom u sebi, pacijentu i svima onima koji čitaju njegove knjige”,  završio je dr. Maršić.

Poveznica s logoterapijom 

Profesorica Vladimira Velički voditeljica je izobrazbe iz logoterapije te predavačica na DOBRO Institutu za logoterapiju, obrazovanje i savjetovanje. Dr. Torrea upoznala je kroz njegove knjige i predavanja. 

Profesorica Velički slušateljima je ukratko predstavila logoterapiju i povezala njene ključne ideje s radom dr. Torrea: “Torre je naglašavao svijest i odgovornost, kao i Viktor Frankl: nismo mi ti koji postavljamo pitanje životu, već život nama.” 

Život je težak, a toga je bio svjestan i dr. Torre koji je podržavao svoje pacijente da odgovaraju na sva životna pitanja i hrabro kroče naprijed. Bavio se smislom života, a upravo se tu rad dr. Torrea i logoterapijska slika podudaraju.

“Osvrćući se na ovo vrijeme danas, kada ne vidimo gdje je istina, upravo su nam osobe poput doktora Torrea svjetlo“, rekla je prof. Velički. 

U završnom dijelu svog izlaganja, prof.Velički je ohrabrila slušatelje i naglasila kako život uvijek ima smisla. Na nama je da, usprkos svemu, kažemo životu veliko DA!

Važnost dijaloga

Valentino Findrik se u svom akademskom radu bavi filozofskom antropologijom. U sklopu tribine govorio je o svom iskustvu čitanja knjiga dr. Torrea kao i utjecaju misli dr. Torrea na njegova promišljanja o čovjeku. 

Na knjigu Prava istina o psihijatriji naišao je sasvim slučajno – još kao student. Tema obrađena u knjizi – važnost društva i zajednice na očuvanje zdravlja pojedinca, nadahnula ga na razmišljanje o tome što može napraviti za druge i kao što sam kaže: “Stvari se otključavaju kada razgovaramo s drugima.”

Egzistencijalna autentičnost 

U današnje vrijeme pojam mentalno zdravlje sve je popularniji, posebice na policama self help literature. Dr. Torre je, međutim, puno češće koristio kompleksniji i teži pojam – egzistencijalna autentičnost

“Dvije su strane autentičnog življenja; biti ti sam, a druga je nema te bez drugog, ne možeš živjeti bez drugih – što je dr. Torre i pokazao osobnim primjerom”,  rekao je Valentino. Nadalje, preporučio je knjigu Ima li života prije smrti koju treba čitati stranicu po stranicu. Sadržaj je prepun teških pitanja za koje treba vremena, a čitanje ove knjige meditativno je za sve one dovoljno hrabre da se s njima suoče. 

“Stigma o psihičkim poremećajima i bolestima postojat će dokle god se o ovim stvarima bude ružičasto govorilo. Dr. Torreu vječno smo zahvalni što nam je pomogao ova teška pitanja olakšati, omekšati i prizemljiti”,  zaključio je Valentino.

Dr. Torre zaista je bio svjetlo u teškim trenucima, čovjek koji je nesebičnim radom i odricanjem ostavio neizbrisiv trag u našem društvu. Na pitanje ima li života prije smrti najbolje je odgovoriti njegovim riječima: “Ipak ima života i prije smrti. No samo za neke, i to, u pravilu, povremeno. Što je više nego zadovoljavajući nalaz, koji ne dopušta nikakvo malodušje budući da drži otvorenim horizont nade i spasa.” 


Pogledaj snimku susreta Kriza smisla: In memoriam Robert Torre

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.