Kako učiti – 3 savjeta za cjeloživotno učenje

Lucija Čoko
Inkubator izvrsnosti • 11. lis. 2021. 07:57
Kako učiti – 3 savjeta za cjeloživotno učenje

Povratak učenju nakon završetka formalnog obrazovanja može biti poprilično zastrašujuć. Bezbrižno razdoblje srednjoškolskih ili studentskih dana je iza tebe, a zrelije životno razdoblje donijelo je neke nove obaveze. Kako uspješno uklopiti učenje u svakodnevicu i zadržati zdrav razum? U nastavku članka saznaj kako povratak učenju učiniti uzbudljivim. 

Budi učenik sve dok još imaš nešto za naučiti, a to će značiti cijeli tvoj život.

Henry L. Doherty

Učenje – vještina budućnosti

Zašto učiti i zar nismo to ostavili iza sebe?

Analiza The Future of Jobs Report Svjetskoga ekonomskog foruma pokazala je da u današnje vrijeme čak 94% poslodavaca očekuje od svojih zaposlenika da usvoje nova znanja i vještine potrebne za napredak na poslu. Prije tri godine taj je postotak bio puno manji, a iznosio je 65%. 

Nadalje, jedna od četiri vještine budućnosti je samoupravljanje, koje uključuje vještinu aktivnog učenja. Radnik budućnosti je onaj koji ovlada različitim znanjima i usvoji nove, korisne vještine. Radnik koji napreduje. Učenje, dakle, nije stvar prošlosti već budućnosti. Učenje je vještina koja će ti omogućiti napredak na poslu, veće mogućnosti zaposlenja i ostvarenje profesionalnog razvoja. 

Ako te prethodna predviđanja nisu dovoljno motivirala, ne brini! Prije nego što kreneš u avanturu Učenje 2.0 , neka ti sljedeća pitanja posluže kao orijentir za pronalazak vlastite motivacije. 

 • Relevantnost za posao: zašto je učenje važno za posao koji radiš i kako ti može pomoći u profesionalnom razvoju?
 • Napredak: kako će učenje utjecati na ostvarenje tvojih životnih ciljeva, je li novo znanje primjenjivo u svakodnevnom životu?
 • Povjerenje: vjeruješ li instituciji ili tečaju koji pohađaš?
 • Istraživanje: imaš li mogućnost istraživanja i nadogradnje znanja? 

Kako uspješno (na)učiti?

Postoje dobri i loši savjeti. Brojni članci na temu učenja mogu se pronaći i u najmračnijim dijelovima interneta. Kako prepoznati one dobre? Za početak, utemeljeni su na znanstvenim istraživanjima. U sljedećim odlomcima, pomoću tri provjerene tehnike učenja, pokušat ćemo osvijetliti ovaj dio digitalnog neba i pomoći ti da ovladaš vještinom učenja.

Učenje je navika. Kao i svaku novu naviku, trebaš je usvojiti. U prethodnom članku o navikama pročitaj kako to uspješno napraviti. Implementacija ovih savjeta u tvoju redovitu rutinu učenja neće proći nezapaženo. Poigraj se s njima i prekroji ih po vlastitoj mjeri! 

 1. Samoispitivanje – pronađi rupe u znanju
 2. Postani učitelj 
 3. Paralelno uči različite stvari

1. Samoispitivanje – pronađi rupe u znanju 

Aktivno prisjećanje (samoispitivanje) jedna je od najuspješnijih tehnika učenja koja uključuje samoispitivanje kako bi bolje usvojio/la i zapamtio/la nove informacije. Osim za učenje, aktivno prisjećanje dobra je vježba za poboljšanje pamćenja te stvaranje novih i snažnijih moždanih veza. Ako se želiš sjetiti neke činjenice, nemoj samo čitati tekst ili podcrtavati već se pokušaj aktivno prisjetiti. 

Kako funkcionira u praksi? 

Nakon pročitanog gradiva, odslušanog predavanja ili pogledanog tečaja napiši listu pitanja za prisjećanje. Umjesto da pasivno čitaš ili prolaziš kroz bilješke, napiši što više pitanja i na temelju njih provjeri vlastito znanje. Koje su ključne ideje pročitanog/odslušanog? Vrti ih u svojoj glavi i naglas ih objasni samom sebi. 

Nakon što urediš pitanja, vrijeme je za akciju! Pokušaj odgovoriti na svako od pitanja. Ako ne znaš odgovor, označi pitanje drugom bojom (npr. crvenom) i ponovno pogledaj bilješke kako bi pronašao/la točan odgovor. 

Na greškama se uči, ne boj ih se! Sljedeći put kad budeš odgovarao/la na pitanja, posebnu pozornost obrati na ona posebno označena. Ta pitanja su tvoja slaba točka. Aktivno prisjećanje najbolji je način da dobiješ uvid u to koliko zapravo znaš. Pronađi rupe u znanju i obrati posebnu pažnju na njih. 

Preduvjet učinkovitog korištenja aktivnog prisjećanja je razlikovanje pregleda i prisjećanja.

1. Pregled

Ovo je prvi korak. Ne možeš vježbati pamćenje nečega što nisi razumio/la i/ili ne možeš objasniti svojim riječima. Pregled uključuje aktivno korištenje bilježaka i razumijevanja istih u širem kontekstu. U ovom dijelu učenja, detaljno prođi kroz bilješke.

2. Prisjećanje

Ovo je korak u kojem se fokusiraš na pamćenje bez upotrebe dodatnih bilježaka ili alata, oslanjajući se samo na svoje pamćenje. Ako se ne možeš sjetiti bez pogleda na bilješke, onda ta informacija nije usvojena. Vrati se na prethodni korak.

Aktivno prisjećanje moćan je alat za dobro pamćenje. Prisjećajući se, ponovno pristupaš podacima iz prošlosti koji su prethodno kodirani i pohranjeni u tvom mozgu. Tako moždane veze između informacija jačaju, a kratkoročna memorija postaje dugoročna. U prijevodu, znanje je trajno usvojeno.

2. Postani učitelj

 Ako ne možete nešto objasniti jednostavno, onda to ne razumijete dovoljno dobro. 

Albert Einstein

Najbolji način usvajanja novog znanja je objašnjavanje nekom drugom. Drugim riječima, uspješno učenje rezultira da kompleksne pojmove i koncepte možeš objasniti svojim riječima. Uči kao da ćeš nakon toga postati učitelj i nekom drugom objasniti naučeno. 

Hm, zvuči jednostavno? Iako na prvu djeluje privlačno, ova tehnika učenja, poznata i pod nazivom Feynmanova tehnika, zahtjeva tvoju potpunu predanost. Rezultati su, doduše, odlični!

Kako postati dobar učitelj?

Feynmanovu tehniku učenja razvio je poznati fizičar Richard Feynman. Pomaže razumijevanju teme i osposobljava te da uspješno preneseš usvojeno znanje drugima, pogotovo laicima.

Zamisli da si učitelj koji objašnjava gradivo učeniku šestog razreda. Kako djetetu objasniti složeni programski jezik?

Četiri koraka uspješnog učenja by Feynman

 1. Osmisli koncept predavanja. Izdvoji najvažnije pojmove koje želiš prenijeti imaginarnom učeniku.
 2. Pretvaraj se da gradivo objašnjavaš imaginarnom učeniku šestog razreda. 
 3. Osvrni se na svoje predavanje. Gdje si zapeo/la, s kojim si dijelom imao/la problema, koje pojmove nisi znao/la do kraja objasniti? Otkrij greške ili praznine u predavanju, zatim se vrati na bilješke i ponovno pročitaj ono što pokušavaš prenijeti imaginarnom učeniku.
 4. Na kraju, ukloni nepotrebne informacije i dijelove u bilješkama koje bi mogle zbuniti učenika i utjecati na njegovo shvaćanje gradiva. Organiziraj svoje rečenice i pojednostavi ih kako bi učenik mogao razumjeti bez da izgubiš srž teme. Ovaj korak je najvažniji u stvaranju dobrih i jednostavnih bilježaka koje formiraju tvoje predavanje.

Ponovi prethodne korake sve dok ne budeš zadovoljan/a s održanim predavanjem. Kao dodatnu podršku, zamoli nekog tko je laik u području za koje je gradivo vezano i zamoli ga da ti bude učenik. Na kraju, ne zaboravi na povratnu informaciju! Ako je tvoj učenik shvatio o čemu pričaš i usvojio temeljna znanja i informacije – napravio/la si odličan posao! U suprotnom, iskoristi komentare i pomoću njih unaprijedi predavanje. 

Tehnika učenja

3. Paralelno uči različite stvari

Zamisli da učiš tri različita programska jezika; A, B i C. Vjerojatno ćeš započeti s učenjem jednog jezika nakon čega će se posvetiti učenju drugog, a potom i trećeg. Tijek učenja će izgledati: AAA BBB CCC.

Koliko je ovakav način učenja dobar? 

Istraživanja su pokazala da je učenje različitih stvari u isto vrijeme daleko uspješnije. Tako prenosiš i primjenjuješ znanje iz jedne situacije u drugu. Razvijaš šire razumijevanje odnosa između različitih koncepata, bolje shvaćaš kontekst i razvijaš poveznice između različitih znanja u širu sliku.

Dakle, tijek učenja koji će doprinijeti boljem usvajanju znanja izgleda ovako: 

ABC ABC ABC, učiš paralelno sva tri programska jezika

Ova tehnika učenja omogućuje ti i učenje s vremenskim razmakom koje je bitno za prelazak informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Raznoliko učenje pomaže ti da razviješ sposobnost razlikovanja različitih vrsta problema i odabira pravog načina rješavanja na temelju dosadašnjeg iskustva. 

Zaposliti se i ostati u određenom zanimanju i na radnom mjestu do mirovine, bez stjecanja dodatnih znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija postaje nemoguće. Stoga je izuzetno važno učiti. Današnje društvo traži čovjeka koji je spreman trajno učiti kako bi mogao pratiti promjene, zadovoljiti svoje potrebe i interese te biti konkurentan na tržištu rada. Učenje je, zaista, vještina radnika budućnosti!

_______________________________________________________________________________________

Hvala ti na čitanju i hvala što nas pratiš. Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.