FEMM: Što znači da je ovulacija znak zdravlja i kako je ona povezana s COVID-om?

admin
Inkubator izvrsnosti • 06. svi. 2021. 09:40
FEMM: Što znači da je ovulacija znak zdravlja i kako je ona povezana s COVID-om?

Pomažu li ovulacija i uravnoteženi hormoni ženama pri nošenju s COVID-om 19? Prema jednom nedavnom istraživanju, čini se da je odgovor da.

FEMM: “Ovulacija je znak zdravlja”

“Ženini biomarkeri značajni su pokazatelji njenog cjelokupnog zdravlja. Budući da je ovulacija znak zdravlja i plodnosti, žena može bolje razumjeti i utjecati na svoje dugoročno zdravlje ako razumije svoje hormonalne promjene.” 

FEMM White Paper

Jedno od temeljnih načela programa FEMM jest to da je ovulacija znak zdravlja. Istraživanje objavljeno pod naslovom “Potencijalni učinak menstrualnog statusa i spolnih hormona na zarazu žena virusom SARS-CoV-2”, izričito povezuje ovulaciju i zdravu uravnoteženost hormona s dobrim rezultatima kod žena oboljelih od COVID-a 19.

Žene, ovulacija i COVID-19

Ranija istraživanja pokazala su da su žene općenito otpornije na COVID-19 nego muškarci, da rjeđe obolijevaju i umiru te da imaju nižu stopu teških slučajeva. Primjerice, jedno istraživanje u Kini pokazalo je da je stopa smrti kod muškaraca oboljelih od COVID-a bila 2,8 %, dok je kod žena bila tek 1,7 %. Ispitujući oboljele od COVID-a u Kini, istraživači su otkrili da ključni čimbenik u nesrazmjeru između muških i ženskih oboljenja nije samo u spolu, nego i u razini hormona i ovulaciji.

Iako su žene s COVID-om koje nisu u bile u menopauzi bolje prolazile od muškaraca svoje dobi, žene u menopauzi (tj. žene koje više ne ovuliraju) imale su slične rezultate kao i muškarci iste dobi. Konkretnije, žene izvan menopauze rjeđe su bile hospitalizirane nego žene u menopauzi, a i kad jesu, mnogo su brže napuštale bolnicu.

To implicira da “hormoni žena koje nisu u menopauzi mogu pružati zaštitu”. Drugim riječima, kad je u pitanju borba s COVID-om, čini se da su žene koje ovuliraju u određenoj prednosti.

Izvor: Canva

Što je estradiol i zašto je on značajan?

Istraživači su zaključili da je mogući razlog za to visoka razina hormona E2 ili estradiola kod žena koje ovuliraju. Estradiol je hormon iz skupine estrogena koji u ovulatornom ciklusu igra ključnu ulogu; ako estrogen u jednom ciklusu ne dosegne dovoljno visoku razinu, ne može doći do ovulacije. Iako istraživači nisu mogli utvrditi definitivnu uzročnu vezu između estradiola i otpornosti na COVID-19, ipak su naglasili snažnu korelaciju i zaključili da estradiol vjerojatno pruža zaštitu tako što regulira citokine (proteini koji igraju važnu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava).

Iako je to dobra vijest za žene koje ovuliraju, ona bi mogla biti obeshrabrujuća za žene u menopauzi i žene koje pate od anovulacije (tj. koje imaju cikluse bez ovulacije). Međutim, ovo je istraživanje ipak dobra vijest za sve.

Što više znaju o COVID-u, liječnici mogu u liječenju donositi bolje odluke prilagođene konkretnim potrebama svojih pacijenata. Prepoznavanje ovulacije i razine hormona kao važnih čimbenika za COVID-19 otvara nove mogućnosti u liječenju, čak i za žene koje ne ovuliraju redovno i koje imaju niske razine estrogena.

COVID-19 i hormonska terapija

Znanstvenici iz ovog istraživanja smatraju da hormonska terapija može pomoći oboljelima od COVID-a. Konkretno, čini se da nadomjestak manjka estrogena može poboljšati liječenje žena u menopauzi, kao i žena s anovulacijskim ciklusima i niskim razinama estrogena.

Mnoge žene danas misle da su ženski hormoni i ovulacija nešto nepoželjno, nešto što se treba potisnuti. U nekim se društvima na menstruaciju gleda kao nešto sramotno. Ženama se nerijetko događa da se nemaju kome obratiti po pitanju ozbiljnih simptoma koji mogu biti pokazatelj zdravstvenih problema. Srećom, zahvaljujući programima o hormonskom zdravlju kao što je FEMM, mnoge su žene uspjele osloboditi se takvog načina razmišljanja.

Izvor: Femmhealth.org

FEMM: program za tebe

Kad žene nauče pratiti i razumjeti svoj ciklus, one mogu pomoći svojim liječnicima i tako značajno unaprijediti svoje zdravlje. Praćenje ciklusa pomoću FEMM-a ili neke slične metode ženi može pomoći da prepozna potencijalne pozadinske zdravstvene probleme. To može pomoći i njenom liječniku da pronađe rješenja koja neće ometati, nego poboljšati funkcioniranje njenog ovulatornog ciklusa.

Autor: Siobhan Heekin-Canedy
Izvor: Femmhealth.org

_______________________________________________________________________________________

Hvala ti na čitanju i hvala što nas pratiš. Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.