FEMM: Kako upoznati svoje tijelo i pokazatelje reproduktivnog zdravlja?

Kata Jozović
Inkubator izvrsnosti • 06. svi. 2021. 08:10
FEMM: Kako upoznati svoje tijelo i pokazatelje reproduktivnog zdravlja?

Na putu traženja relevantnih i znanstveno utemeljenih činjenica ženama često izostane potrebna podrška i cjeloviti pogled na reproduktivno zdravlje. Istraživanja pokazuju sve veću stopu neplodnosti, učestalu pojavu sindroma policističnih jajnika (svaka peta žena ima dijagnosticiran PCOS) i drugih reproduktivnih poteškoća. U nastavku saznaj zašto je briga o reproduktivnom zdravlju važna i kako ti FEMM može pomoći da ispravnim odlukama dođeš do vlastitog zdravlja.

FEMM: zdravstvena pismenost i reproduktivno zdravlje

U kontekstu reproduktivnog zdravlja, zdravstvena pismenost podrazumijeva prepoznavanje čimbenika s blagotvornim i štetnim učinkom na hormonalnu ravnotežu, ovulacijski ciklus i plodnost.

Brojni čimbenici imaju dokazan učinak na reproduktivno zdravlje:

 • pothranjenost/ pretilost
 • stres
 • dob započinjanja obitelji
 • opijati/ velika količina kofeina i određenih lijekova,
 • loša prehrana i izostanak tjelovježbe
 • vanjski čimbenici: onečišćenje zraka, teški metali,
 • pesticidi i ostali endokrini disruptori (molekule koje prirodno nisu dio organizma, a ostavljaju teške posljedice na reproduktivni/imunološki/ neurološki sustav)

Što obuhvaća znanje o hormonalnom zdravlju?

 • poznavanje fiziologije ovulacijskog ciklusa (tjelesnih i hormonalnih promjena)  i prepoznavanje plodnog razdoblja unutar ciklusa
 • zdravstvenu pismenost s posebnim naglaskom na  plodnost (što uključuje prepoznavanje čimbenika s korisnim i štetnim utjecajem)
 • prepoznavanje početka menstrualnog razdoblja i uočavanje promjena

U većini zemalja u razvoju, tek malo više od 30% ispitanika pri rješavanju anketa zna identificirati plodno razdoblje kao razdoblje na polovici perioda između dviju menstruacija. U stvarnosti ni ovaj, iako točan anketni odgovor, nije zadovoljavajući. U nekim zemljama taj udio iznosi samo 34%.

Ovulacija i menstruacija – što kaže FEMM?

Ovulacija je dio zdravog mensturalnog ciklusa. Za vrijeme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa oplodnja. Oplođena jajna stanica zatim putuje prema maternici gdje će se ugnijezditi. Menstruacija je zapravo posljedica pada svih hormona nakon ovulacije koja nije rezultirala oplodnjom jajne stanice.

Kako prepoznati nepravilnosti u ciklusu?

Često je prvi znak zdravstvenih problema nepravilnost u ovulaciji praćena neredovitim ciklusima. Nepravilnosti u ciklusu povezane su s nekoliko negativnih zdravstvenih ishoda poput bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i smanjene plodnosti.

Promjena počinje od tebe

Iako je neke od ovih čimbenika teško kontrolirati, većinski je ipak riječ o životnom stilu i navikama koje je moguće promijeniti. Navedeni čimbenici imaju snažan utjecaj na cjelokupno zdravlje, uključujući reproduktivno zdravlje i plodnost.

O sindromu policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) glavi je uzrok anovulatornih (izostanak ovulacije) slučajeva neplodnosti. On je i rizičan faktor za razvoj bolesti srca i krvnih žila i dijabetesa. Čak 70% žena koje od njega boluju imaju dislipidemiju (poremećaj razine kolesterola i triglicerida), a čak 80% rezistenciju na inzulin (metabolički poremećaj). Prema nekim istraživanjima svaka peta žena reproduktivne dobi ima PCOS.

Izvor: FEMM Croatia Facebook stranica

Prema dijagnostičkim kriterijima PCOS karakteriziraju najmanje dva od sljedećih kriterija: 

 • klinički i/ili biokemijski nalaz visokih androgena (muških spolnih  hormona)
 • rijetke ovulacije ili potpuni izostanak ovulacija (o čemu se zaključuje na temelju praćenja ciklusa)
 • metabolički poremećaji
 • ultrazvučni nalaz policističnih jajnika

Riječ je o širokom spektru stanja, koja se od žene do žene razlikuju konkretnom kombinacijom simptoma i znakova. PCOS je moguće pravovremeno prepoznati, a prepoznavanje se temelji na opažanju vlastitog tijela.

Praćenje ciklusa kao prvi korak prevencije razvoja bolesti

Praćenje nepravilnosti ciklusa uz redovite ginekološke preglede također može biti dijagnostički alat za utvrđivanje zdravstvenih problema. Svaka bi se žena trebala upoznati s načinom na koji njeno tijelo funkcionira. 

Praćenje ciklusa, pravovremeno uočavanje nepravilnosti, redoviti pregledi i razgovori sa stručnjacima ključan su korak u prevenciji razvoja bolesti. 

Mnogim ženama na tom putu potrebna je podrška koja često izostane. Kao odgovor na to osmišljen je FEMM.

Što je FEMM?

FEMM: program za nju je cjeloviti program ženskog zdravlja koji su osmislili liječnici i zdravstveni djelatnici iz fondacije FEMM sa sjedištem u New Yorku. FEMM je odgovor na poteškoće u ostvarivanju prava žene na informirani izbor i kvalitetniju zdravstvenu skrb. 

U sklopu FEMM edukacije polaznicama se nudi prilika da  se upoznaju s važnošću prepoznavanja biomarkera (mjerljivih pokazatelja stanja organizma) i hormonalnih pokazatelja. 

Svrha je edukacije očuvanje reproduktivnog zdravlja i liječenja bolesti te prirodnog planiranja obitelji. FEMM ujedno nudi i besplatnu aplikaciju koja pomaže prilikom praćenja ciklusa, uočavanja promjena i brige o vlastitom zdravlju.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Želiš upoznati koncepte vezane uz fiziologiju reproduktivnog i ovulacijskog ciklusa? Na pravom si mjestu!

Prijavi se na edukaciju Program za nju i nauči kako brinuti za svoje reproduktivno zdravlje.

Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.