7+1 najvažnijih stvari kod potpora za samozapošljavanje (1. dio)

admin
Inkubator izvrsnosti • 17. svi. 2021. 10:14
7+1 najvažnijih stvari kod potpora za samozapošljavanje (1. dio)

Državne mjere samozapošljavanja glavni su izvor državne financijske potpore za nezaposlene osobe koje žele pokrenuti vlastiti posao u nekoj od mjerama predviđenih djelatnosti. Ovdje ti donosimo 7 najvažnijih stvari koje trebaš znati ako razmišljaš o pokretanju vlastitog posla uz pomoć državnih poticaja za samozapošljavanje.

1. Za koga su potpore za samozapošljavanje?

Kriterij je jednostavan: prijaviti se mogu isključivo nezaposlene osobe u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pritom je važno da svoj poslovni subjekt ne smiješ registrirati prije podnošenja zahtjeva za potporu. Osim za novi poslovni subjekt, potporu je moguće ostvariti i za preuzimanje postojećeg.

2. Koji oblik poslovnog subjekta možeš prijaviti?

Potpora za samozapošljavanje uključuje više oblika poslovnih subjekata:

  • obrte
  • trgovačka društva (d.o.o. i j.d.o.o.)
  • samostalne djelatnosti.

To znači da se kao nezaposlena osoba koja želi pokrenuti vlastiti posao možeš prijaviti na potporu za samozapošljavanje bez obzira na gore navedeni oblik poslovnog subjekta koji želiš pokrenuti. U tom smislu možemo govoriti o jedinstvenoj potpori za samozapošljavanje. No to ne znači da ne postoje nikakve razlike s obzirom na vrstu poslovnog subjekta, djelatnost, opseg poslovanja i sl.

3. Koje djelatnosti možeš prijaviti?

Na mjere za samozapošljavanje možeš se prijaviti s velikom većinom postojećih djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD). Međutim, važno je znati da su neke djelatnosti ipak isključene, najčešće zbog toga što za konkretne djelatnosti već postoje drugi programi potpore (npr. poljoprivreda, šumarstvo, ribolov). Neprihvatljive djelatnosti mogu se mijenjati s obzirom na opće društveno-privredne okolnosti. Zbog toga je važno voditi računa o uputama i mogućim promjenama.

Novost je za 2021. godinu to da se potpora ne može dobiti za djelatnosti privremeno obustavljene odlukom nadležnog civilnog stožera, a to uključuje i djelatnosti kojima je ograničen rad s ciljem sprečavanja širenja pandemije.

4. Koliku potporu možeš dobiti?

S obzirom na tip djelatnosti planiranog poslovnog subjekta prema NKD-u, potpora za samozapošljavanje dijeli se u četiri kategorije visine:

Od 2021. ukupni iznos ostvarene financijske potpore ima dva dijela: fiksni i varijabilni. Fiksni iznos namijenjen je za početne troškove registracije, troškove rada jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme i druge uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja. Fiksni se iznos dodjeljuje u visini od 40.000 kuna za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem, odnosno 55.000 kuna za registraciju svih ostalih poslovnih subjekata.

Dobra je stvar da taj iznos ne trebaš pravdati ni u Troškovniku ni u kasnijem izvještavanju. To znači da bez obzira na vrstu djelatnosti i oblik poslovnog subjekta, možeš računati na dodatnih de facto nenamjenskih 55.000 kuna potpore, odnosno 40.000 kuna za obrte s paušalnim oporezivanjem, koje nije potrebno pravdati ni unaprijed ni naknadno.

Varijabilni iznos potpore odnosi se na specifične predviđene troškove obavljanja poslovanja, a kako samo ime kaže, iznos se razlikuje s obzirom na vrstu djelatnosti (prema gore navedenim skupinama). Prema uputama na Mjere.hr, troškovi unutar varijabilnog iznosa moraju:

  • biti navedeni u obrascu Troškovnika
  • biti nužni za izvođenje aktivnosti navedenih u Poslovnom planu
  • biti u skladu s realnim trenutnim tržišnim cijenama
  • biti evidentirani na računu poslovnih subjekta u poreznoj ili računovodstvenoj dokumentaciji, s originalima dokumenata koji dokazuju navedene troškove.

A ako se prijavljuješ s drugima?

Ako se za potporu prijavljuješ s drugim nezaposlenim osobama s kojima osnivaš ili preuzimaš poslovni subjekt, možeš ostvariti i viši iznos potpore. No u tom slučaju samo se jednoj osobi može dodijeliti maksimalni iznos potpore prema gornjim kategorijama, dok suosnivač može ostvariti određeni dodatni iznos, također ovisno o kategoriji djelatnosti:

1. skupina: do 200.000,00 (130.000 + 70.000)

2. skupina: do 150.000,00 (100.000 + 50.000)

3. skupina: do 110.000,00 ( 75.000 + 35.000)

4. skupina: do 80.000 (55.000 + 25.000)

Nastavak ovog teksta, u kojem ti donosimo još 3+1 važnu stvar koje trebaš znati o državnim mjerama za samozapošljavanje, možeš pročitati ovdje.

_______________________________________________________________________________________

Hvala ti na čitanju i hvala što nas pratiš. Za sva pitanja javi nam se na kontakt.

Za više informacija o nadolazećim edukacijama, prati nas na webu i društvenim mrežama.

Podijeli
Preuzmi besplatni e-book
Prijavom na newsletter, dobivaš besplatni e-book.
Redovito ti stižu i korisni savjeti za osobni razvoj.

Sve informacije vezane uz zaštitu osobnih podataka možeš saznati ovdje.
Ime:
Prezime:
Email:
Kontaktiraj nas
Kontakt telefon: +385 91 525 6511
Ime:
Prezime:
Email:
Poruka:
Plaćanje
Inkubator izvrsnosti

Adresa: Vodnikova 5, 10000 Zagreb

OIB: 99870145004


Plaćanje možeš izvršiti na račun:
IBAN: HR4023400091111224816

Ili skeniraj barkod i unesi iznos:
QR code
Dizajn i izrada
Regulus
Inkubator izvrsnosti. Sva prava pridržana 2024.